Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

1940: Το Τάγμα Χιονοδρόμων από μέλη των Ορειβατικών Συλλόγων Ελλάδας

Με αφορμή το τόσο εμπεριστατωμένο δημοσίευμα του κ. Γ. Ορφανού στα “Χ.Ν.” της 28ης Οκτωβρίου για τα γεγονότα του 1940 και ειδικά στην αναφορά του στη δημιουργία του Τάγματος Χιονοδρόμων, αφού επαναλάβω το μέρος αυτού του άρθρου που το αφορά, θα προσθέσω κι εγώ κάποια στοιχεία.
Αναφέρει ο κ. Ορφανός: «Στους πρώτους μήνες των πολεμικών επιχειρήσεων του 1940 εκδίδεται και Διαταγή του Στρατηγείου με την οποία ανακοινώνεται για πρώτη φορά η ίδρυση του Τάγματος Χιονοδρόμων στα τέλη του έτους, η οποία κοινοποιείται αμέσως στον Ε.Ο.Σ. Το Τάγμα Χιονοδρόμων, όπως ορίζει η Διαταγή, να στελεχωθεί με τρεις Λόχους, από τους οποίους ο πρώτος θα επανδρωθεί από χιονοδρόμους που θα υποδείξει ο Ε.Ο.Σ. και οι άλλοι δύο από 200 στρατιώτες που θα επιλεγούν από 5 εμπειροπόλεμους σε ορεινές επιχειρήσεις Ευζωνικούς Λόχους, που θα έχουν ήδη πολεμήσει στο μέτωπο.
Τη διαταγή αυτή ακολουθεί αμέσως στενή συνεργασία του Ε.Ο.Σ. με τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας για την επάνδρωση και τον εφοδιασμό του Τάγματος με το κατάλληλο υλικό».
Σύμφωνα με το σύγγραμμα του Γ. Μαρτζούκου “Ιστορία της χιονοδρομίας στην Ελλάδα”, το τάγμα απαρτίστηκε από 55 χιονοδρόμους του Ορειβατικού Αθηνών, 16 του Βόλου, 8 των Πατρών, 12 των Σερρών, 2  Θεσ/νίκης και Νάουσας και ένας  της Λαρίσης. Διοικητής ορίστηκε ο άριστος αθλητής της χιονοδρομίας ταγματάρχης Πυροβολικού Γιάννος Παπαρρόδου, 36 ετών και το υλικό της μονάδας προήλθε από τα μέλη – χιονοδρόμους των ορειβατικών συλλόγων.
Η δράση του έχει μείνει στην ιστορία. Την ημέρα της γερμανικής εισβολής, όταν πλέον η δράση του τάγματος ήταν εκτός εποχής, αναλαμβάνει βιαστικά τη διοίκηση Μοίρας Πυροβολικού. Τη 15η Απριλίου βρίσκεται στον Αλιάκμονα κοντά στο Αργος Ορεστικό και το συντριπτικό εχθρικό πυρ καταυγάζει τα κανόνια του. Τότε ο Γιάννος αντιμετωπίζει τον εχθρό σαν απλός στρατιώτης. Μόνος σε ένα στρατηγικό ύψωμα που ελέγχει την οδό Καστοριάς – Αμύνταιου, με ένα εγκαταλελειμμένο πολυβόλο που χειρίζεται ο ίδιος, απαγορεύει για ώρες την προέλαση των Γερμανών εξασφαλίζοντας την υποχώρηση της Μοίρας του. Τελικά κυκλώθηκε από τους Γερμανούς και κλήθηκε να παραδοθεί, αλλά εκείνος αντέταξε την τελευταία του άμυνα με ένα πιστόλι ωσότου έπεσε νεκρός. Προήχθη μετά θάνατον σε αντισυνταγματάρχη και μνημεία γι’ αυτόν έχουν στηθεί στο χιονοδρομικό κέντρο Βερμίου, στις Βρυσσοπούλες Ολύμπου και στην πλατεία του Δισπηλίου, ενώ κάθε χρόνο τελείται πανελλήνιο χιονοδρομικό πρωτάθλημα “Τα Παπαρρόδια” προς τιμήν του. Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού είναι σήμερα “Στρατόπεδο Παπαρρόδου”, μια πτέρυγα της Σχολής Ευελπίδων έχει το όνομά του και ένας δρόμος στον Δήμο Παπάγου.
Το Τάγμα Χιονοδρόμων του Αλβανικού Μετώπου ήταν ο πρόδρομος των μετέπειτα μεταπολεμικών μονάδων Λ.Ο.Κ. (Λόχοι Ορεινών Καταδρομών) και των σημερινών Ειδικών Δυνάμεων μετά φυσικά από τον θρυλικό Ιερό Λόχο της Μέσης Ανατολής κατά την Κατοχή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα