Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 2024

1968: Ηρχισεν η λειτουργία του αυτομάτους τηλεγραφικού κέντρου της πόλεως μας

Μπορεί πλέον να διανύουμε την εποχή των 5G, των κινητών τηλεφώνων και των βιντεοκλήσεων και τα φαξ να θεωρούνται… ντεμοντέ όμως πριν από 54 χρόνια τα πράγματα όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες ήταν πολύ – πολύ διαφορετικά.

Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της 29ης Φεβρουαρίου 1968 «τα Χανιά δύνανται να επικοινωνούν από προχθές δι’ αυτοματου τηλεγραφικής συνδέσεως με άλλας πόλεις της Ελλάδος, ήτοι άνευ μεσολαβήσεως του Κεντρικού Τηλεγραφείου Αθηνών.

Η δυνατότης αυτή επετεύχθη χάρις είς το σύστημα της αυτομάτου τηλεγραφίας του ΟΤΕ, διά του οποίου επιτυγχάνεται η μεταβίβασις παντός τηλεγραφήματος είς τόν τόπον του προορισμού του, εντός συντόμου χρονικού διαστήματος, υπό την προϋπόθεσιν φυσικά, ότι και εκεί υπάρχει αυτόματον τηλεγραφικόν Κέντρον και ο παραλήπτης θα έχη τηλέτυπον.

Η αυτόματος τηλεγραφία επιτυγχάνεται δι’ ειδικών συσκευών, των τηλετύπων, τα οποία ηδύνατο κανείς να ειπή ότι θα αποτελούν έναν επιτυχή συνδυασμόν τηλεφώνου και γραφομηχανής. Δηλαδή, η μέν κλήσις του Κέντρου προς το οποίον μεταβιβάζεται το τηλεγράφημα γίνεται δια τηλεφωνικού δίσκου και κατόπιν σχηματισμού διαφόρων αριθμών (διά το κάθε αυτοματόν τηλεγραφικόν Κέντρον έχει ορισθή είς), η δε μεταβίβασις του κειμένου του τηλεγραφήματος διά της χρησιμοποιήσεως πλήκτρων, ομοίων με εκείνα των γραφομηχανών. Διά των τηλετύπων δύναται να επιτευχθή και άμεσος επικοινωνία με κέντρα του Εξωτερικού.

Συνολικώς είς όλην την Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 24 αυτόματα τηλεγραφικά Κέντρα, το νεώτερον των οποίων είναι των Χανίων.

Είς την πόλιν μας μέχρις στιγμής χρησιμοποιούν τηλέτυπα αί Τράπεζαι, ή Ολυμπιακή Αεροπορία και διάφοροι Τεχνικαί Εταιρία»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα