Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

1968: Οι κάτοικοι της περιοχής Κριτσάς Λασιθίου ζούν με τον εφιάλτη των σεισμών

Ιανουάριος του 1968 και όπως διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της 18ης/1 οι κάτοικοι στην Κριτσά του Λασιθίου, ζουν με τον φόβο των σεισμών. Μάλιστα όπως, αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, οι σεισμοί -όπως είχε αποφανθεί γεωλόγος που είχε επισκεφθεί την περιοχή του Λασιθίου- οφείλονταν σε υπόγειες κατολισθήσεις.
Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εποχής «Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ των καταστρεπτικών σεισμών της Σικελίας ήρχισε να πλανάται από χθές είς την περιοχήν Κρυτσάς Αγ. Νικολάου Κρήτης.
ΔΕΚΑ έως δέκα τρεις ασθενείς σεισμικαί δονήσεις αί οποίαι εσημειώθησαν κατά την χθεσινήν ημέραν, κατετρόμαξαν τους κατοίκους, αί οποίοι τάς πρώτας πρωινάς ώρας εγκατέλειψαν τάς οικίας των και παρέμειναν επ’ αρκετόν χρονικόν διάστημα είς την ύπαιθρον.
Αργότερον πολλοί εγκατέλειψαν την Κρυτσά και κατέφυγον είς Αγ. Νικόλαον, με προοπτικήν να παραμείνουν εκεί επί τίνας ημέρας.
ΠΡΕΠΕΙ να σημειωθή ότι σεισμικαί δονήσεις του είδους αυτού εσημειούντο τακτικά προ εβδομάδων, είς την Κρυτσάν, γεγονός το οποίον είχε προκαλέσει την αποστολήν γεωλόγου, ο οποίος απεφάνθη ότι πρόκειται περί υπογείων κατολισθήσεων, αί οποίαι είναι άγνωστον πότε θα τερματισθούν.
ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, η αναστάτωσις των κατοίκων της Κρυτσάς, είς τοιούτον βαθμόν, οφείλεται είς τα γνωσθέντα καταστρεπτικά αποτελέσματα των σεισμών της Σικελίας»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα