Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

1968: Τα οινοπνευµατώδη δεν αποτελούν φάρµακον διά την γρίππη

Ιανουάριος του 1968 και όπως διαβάζουµε στο φύλλο της εφηµερίδας µία γρίπη «κάνει θραύση σε όλα τα κράτη» και πως η κατανάλωση… οινοπνευµατωδών δεν βοηθάει στην καταπολέµησή της.
∆ιαβάζουµε στο ρεπορτάζ της εποχής «Τον τελευταίον καιρό έγραψαν πάλι αί εφηµερίδες διά την γρίππη, που κάνει θραύση σε όλα τα Κράτη αυτή την στιγµή.
Γι’ αυτό, χωρίς να µάς πιάνη φόβος και πανικός, αλλά ούτε και αδιαφορία, ας µάθωµε λίγα πράγµατα διά την γρίππη και την προφύλαξίν της, και άς τα εφαρµόσωµεν.
Εφαρµόζοντας τους κανόνας αυτούς διά µία υγιεινή ζωή θ’ αποφεύγαµε πολλές αρρώστειες που µεταδίδονται µε τον ίδιο τρόπο. ∆ηλαδή µε τα σταγονίδια που βγαίνουν από το στόµα ενός αρρώστου, κατά την οµιλίαν του, τον βήχα, το φτάρνισµα.
Και τώρα για την γρίππη. Είναι µιά µεταδοτική αρρώστεια όχι τόσο ελαφριά όσο την θεωρούν πολλοί, που οφείλεται σε ιό, δηλαδή ένα πολύ µικροσκοπικό µικρόβιο.
Τα συµπτώµατά της είναι, ρίγη, πυρετός, βήχας, πόνος στις αρθρώσεις και στη ράχι, πονοκέφαλος και µιά γενική κακουχία και αδυναµία.
Η αρρώστεια γίνεται βαρειά όταν βρή το άτοµο εξασθενηµένο. ∆ι’ αυτό σε επιδηµίες γρίππης οι ηλικιωµένοι και τα µικρά την παθαίνουν βαρειά.
Ας φροντίσωµεν λοιπόν να είναι δυνατός και όχι εξασθενηµένος ο οργανισµός µας, αποφεύγοντας την κόπωσιν, σωµατική και πνευµατική.
Να τρώµε καλή τροφή θρεπτική και ακόµα λεµόνια και πορτοκάλια που κάνουν καλό γιατί έχουν βιταµίνη Σ που αυξάνει την αντίστασι του οργανισµού.
Να µη εκτιθέµεθα στο κρύο και την υγρασία, να κοιµώµαστε νωρίς και αρκετά. Και γενικά να ζούµε µιά υγιεινή ζωή.
Ετσι υγιείς και δυνατοί θα αντιµετωπίζουµε την γρίππη και κάθε αρρώστεια χωρίς φόβο, χωρίς κίνδυνο και αν ακόµα την αρπάξουµε όπως λένε, θα την περάσωµε ελαφρά, θα την νικήσωµεν γρήγορα.
Ας αποφεύγωµε την πολυκοσµία και τους κλειστούς χώρους, τις επισκέψεις σε αρρώστους. Καθαριότης και αντισηψία στο στόµα και στη µύτη. Συχνό πλύσιµο των χεριών. Οταν δούµε ύποπτα συµπτώµατα θα πρέπει να προσέχωµε µερικά πράγµατα διά να µην κολλήσωµε και άλλους.
Οταν έχωµε βήχα ή και φτέρνισµα, ένα µαντήλι να κλείση το στόµα να µην σκορπούν τα σταγονίδια. Μετά την χρήσιν τα πάνινα µαντήλια να βράζωνται και τα χαρτοµάντηλα να καίγωνται.
Να µην χρησιµοποιούν οι υγιείς τα διάφορα είδη ρουχισµού φαγητού κλπ του αρρώστου.
Οταν έχωµεν πυρετό να µένωµε στο κρεββάτι και να φωνάξωµε γιατρό. Να µην πέρνωµε αντιβιοτικά χωρίς την εντολή γιατρού διότι αυτά δεν ωφελούν τίποτα στην γρίππη και πρέπει να χορηγούνται µόνο στις επιπλοκές µε άλλα µικρόβια.
Αλλά αυτές θα τις διαγνώση ο γιατρός. Να τρώµε ελαφρά τρόφη γάλα, σούπες, λεµονάδες, πορτοκαλάδες και ζεστά.
Η ιδέα ότι το κρασί ή άλλα οινοπνευµατώδη κάνουν καλό είναι εσφαλµένη. Αντίθετα πίνοντας οινόπνευµα προδιαθέτουµε τον οργανισµόν µας στο κρυολόγηµα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα