Πίσω στο 1968 και όπως διαβάζουμε στο φύλλο της 30ης Ιανουαρίου εκείνου του έτους, μία γρίπη «κάνει θραύση σε όλα τα κράτη» και η κατανάλωσή… οινοπνευματωδών δεν βοηθάει στην καταπολέμησή της.
Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εποχής «Τον τελευταίον καιρό έγραψαν πάλι αί εφημερίδες διά την γρίππη, που κάνει θραύση σε όλα τα Κράτη αυτή την στιγμή.
Γι’ αυτό, χωρίς να μάς πιάνη φόβος και πανικός, αλλά ούτε και αφιαφορία, ας μάθωμε λίγα πράγματα διά την γρίππη και την προφύλαξίν της, και άς τα εφαρμόσωμεν.
Εφαρμόζοντας τους κανόνας αυτούς διά μία υγιεινή ζωή θ’ αποφεύγαμε πολλές αρρώστειες που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή με τα σταγονίδια που βγαίνουν από το στόμα ενός αρρώστου, κατά την ομιλίαν του, τον βήχα, το φτάρνισμα.
Και τώρα για την γρίππη. Είναι μιά μεταδοτική αρρώστεια όχι τόσο ελαφριά όσο την θεωρούν πολλοί, που οφείλεται σε ιό, δηλαδή ένα πολύ μικροσκοπικό μικρόβιο.
Τα συμπτώματά της είναι, ρίγη, πυρετός, βήχας, πόνος στις αρθρώσεις και στη ράχι, πονοκέφαλος και μιά γενική κακουχία και αδυναμία.
Η αρρώστεια γίνεται βαρειά όταν βρή το άτομο εξασθενημένο. Δι’ αυτό σε επιδημίες γρίππης οι ηλικιωμένοι και τα μικρά την παθαίνουν βαρειά.
Ας φροντίσωμεν λοιπόν να είναι δυνατός και όχι εξασθενημένος ο οργανισμός μας, αποφεύγοντας την κόπωσιν, σωματική και πνευματική.
Να τρώμε καλή τροφή θρεπτική και ακόμα λεμόνια και πορτοκάλια που κάνουν καλό γιατί έχουν βιταμίνη Σ που αυξάνει την αντίστασι του οργανισμού.
Να μη εκτιθέμεθα στο κρύο και την υγρασία, να κοιμώμαστε νωρίς και αρκετά. Και γενικά να ζούμε μιά υγιεινή ζωή.
Ετσι υγιείς και δυνατοί θα αντιμετωπίζουμε την γρίππη και κάθε αρρώστεια χωρίς φόβο, χωρίς κίνδυνο και αν ακόμα την αρπάξουμε όπως λένε, θα την περάσωμε ελαφρά, θα την νικήσωμεν γρήγορα.
Ας αποφεύγωμε την πολυκοσμία και τους κλειστούς χώρους, τις επισκέψεις σε αρρώστους. Καθαριότης και αντισηψία στο στόμα και στη μύτη. Συχνό πλύσιμο των χεριών. Οταν δούμε ύποπτα συμπτώματα θα πρέπει να προσέχωμε μερικά πράγματα διά να μην κολλήσωμε και άλλους.
Οταν έχωμε βήχα ή και φτέρνισμα, ένα μαντήλι να κλείση το στόμα να μην σκορπούν τα σταγονίδια. Μετά την χρήσιν τα πάνινα μαντήλια να βράζωνται και τα χαρτομάντηλα να καίγωνται.
Να μην χρησιμοποιούν οι υγιείς τα διάφορα είδη ρουχισμού φαγητού κλπ του αρρώστου.
Οταν έχωμεν πυρετό να μένωμε στο κρεββάτι και να φωνάξωμε γιατρό. Να μην πέρνωμε αντιβιοτικά χωρίς την εντολή γιατρού διότι αυτά δεν ωφελούν τίποτα στην γρίππη και πρέπει να χορηγούνται μόνο στις επιπλοκές με άλλα μικρόβια.
Αλλά αυτές θα τις διαγνώση ο γιατρός. Να τρώμε ελαφρά τρόφη γάλα, σούπες, λεμονάδες, πορτοκαλάδες και ζεστά.
Η ιδέα ότι το κρασί ή άλλα οινοπνευματώδη κάνουν καλό είναι εσφαλμένη. Αντίθετα πίνοντας οινόπνευμα προδιαθέτουμε τον οργανισμόν μας στο κρυολόγημα»