Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1969: Σιρκουί και αγώνες αναβάσεως εις Χανιά

55 χρόνια πριν και την χανιώτικη επικαιρότητα όπως διαβάζουµε σε ρεπορτάζ της εφηµερίδας της 18ης Ιανουαρίου, απασχολούσε το σιρκουί που επρόκειτο να διοργανωθεί για πρώτη φορά στα Χανιά.

Αναλυτικότερα, στο ρεπορτάζ του Β.Π. Μιχελιουδάκη µε τίτλο “Σιρκουί και αγώνες αναβάσεως εις Χανιά” διαβάζουµε ότι «στις 20 και 21 Σεπτεµβρίου θα διεξαχθή στην πόλι µας, εν συνεργασία µε το τοπικό παράρτηµα σιρκουί εντός της πόλεως και αγώνες αναβάσεως στο Ακρωτήρι».

Όπως πληροφορούµαστε οι συγκεκριµένοι αγώνες είναι ιδιαιτέρως σηµαντικοί διότι «οι ατοµικές και οµαδικές επιδόσεις θα υπολογισθούν για την ανάδειξι του πρωταθλητού Ελλάδος κατά το 1969.»

Όπως επεξηγείται στο ρεπορτάζ για τους µη κατέχοντας την ορολογία των αγώνων των τετράτροχων «το σιρκουί είναι αγώνας ταχύτητος. Τα αυτοκίνητα ξεκινούν όλα µαζί από την αφετηρία και αφού διέλθουν µία περιµετρική ζώνη της πόλεως «τσεκάρονται» στην ειδική γραµµατεία του αγώνος (κοντρόλ) και συνεχίζουν µέχρι να συµπληρώσουν µία ώρα. Πρώτος, βέβαια, ανακηρύσσεται αυτός που θα κάνη τους περισσότερους γύρους. Πλην όµως, καµµιά φορά συµβαίνει ο πρώτος να ακυρώνεται για παράβασι των κανονισµών του αγώνος».

Σύµφωνα µε το σχετικό ρεπορτάζ η διαδροµή που θα ακολουθήσουν οι συµµετέχοντες είναι «Σαντριβάνι – Χάληδων – Σκαλίδη – Κυδωνίας – Αποκορώνου – Σολωµού – Σφακιανάκη – Βασιλέως Γεωργίου – Ελευθερίου Βενιζέλου – Χάληδων – Σαντριβάνι».

Όσον αφορά τους αγώνες ανάβασης διαβάζουµε ότι οι συµµετέχοντες θα πρέπει να να διανύσουν µία απόσταση Χανιά – Ακρωτήρι την οποία ο οδηγός «θα πρέπει να διανύση µε µεταγαλύτερη ταχύτητα και λιγώτερες ποινές (υπάρχει κι εδώ κανονισµός) για να αναδειχθή νικητής. Με τη διαφορά ότι εδώ τα αυτοκίνητα δεν ξεκινούν όλα µαζί. Αλλά το ένα µε καθυστέρησι ενός ή ηµισέος λεπτού από το προηγούµενο».

Μάλιστα, όπως σηµειώνει ο συντάκτης του άρθρου «θα ήταν όµως κακή εντύπωσι µιά τέτοια εκδήλωσι να µη στεφθή µε επιτυχία, όταν φθάνουµε στο σηµείο να συναγωνιζόµαστε την Ρόδο και την Κέρκυρα – που εδώ και µερικά χρόνια ποικιλούν τις εκδηλώσεις τους σαν πόλεις, µε παρόµειες οργανώσεις».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα