Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1970: «Αλεξικέραυνος ιονισµού και εις τον Φάρον Χανίων»

Η τοποθέτηση, ενός πρωτοποριακού για την εποχή αλεξικέραυνου στον Φάρο των Χανίων βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο της εφηµερίδας της 6ης Ιανουαρίου 1970.
Σύµφωνα µε το σχετικό ρεπορτάζ της µε τίτλο “Αλεξικέραυνος ιονισµού και εις τον Φάρον Χανίων” «εντός των προσεχών ηµερών τοποθετείται και εις τον επισκευαζόµενον Ενετικόν Φάρον του λιµένος Χανίων, ο νεότατος τύπος αλεξικέραυνου δι’ ιονισµού ο οποίος προστατεύει έκτασιν τριπλάσιαν του ύψους της κεραίας».
Όπως πληροφορούµαστε από τον συντάκτη του άρθρου, τα αλεξικέραυνα του είδους αυτού «επιτελούν διπλό έργο, ήτοι: (1) ∆ηµιουργούν προϋποθέσεις εκτονώσεως του ηλεκτρισµού της ατµόσφαιρας γύρω από την περιοχήν που τοποθετούνται.
(2) Εξουδετερώνουν τον κίνδυνον πτώσεως κεραυνού εις την σπάνια περίπτωσι που δεν θα κατώρθωνε το µηχάνηµα ιονισµού του αλεξικεραύνου να αναχαιτίση την απειλή».
Μάλιστα, όπως επισηµαίνεται στο ρεπορτάζ «Αλεξικέραυνα του αυτού τύπου που έχουν τοποθετηθή: εις την Ακρόπολιν των Αθηνών, εις τον ναόν της Αφαίας εις την Αίγιναν, εις τον περίβολον του ναού του Επικουρείου Απόλλωνος και εις το µέγαρον των Ιπποτών της Ρόδου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα