53 χρόνια πριν και όπως διαβάζουμε στο φύλλο της εφημερίδας της 15ης Μαΐου 1970 τα Χανιά θα επισκεπτόταν η διευθύντρια του δράματολογίου στο Κρατικό Θέατρο του Βουκουρεστίου.
Αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ της εποχής «στα Χανιά παρεπιδημεί για λίγες μέρες η κα Πολυξένη Καράμπη, Διευθύντρια του δραματολογίου στο Κρατικό Θέατρο του Βουκουρεστίου και μεταφράστρια έργων της νεώτερης Ελληνικής Λογοτεχνίας στα Ρουμανικά.
Χάρη στην κ. Καραμπή, πεζογραφήματα σαν την “Αιολική Γη”, του Βενέζη, την “Πριγκίπισσα Ιζαμπώ” του Τερζάκη, το “Χρονικό μιας Πολιτείας”, του Πρεβέλακη και τα “Λόγια της Πλώρης” του Καρκαβίτσα, κυκλοφόρησαν μεταφρασμένα στη Ρουμανία, φέρνοντας σε επαφή το αναγνωστικό κοινό της παραδουνάβιας εκείνης χώρας με το σύγχρονο ελληνικό πνεύμα.
Η εκλεκτή “ελληνίστρια” που αγαπά και θαυμάζει ιδιαίτερα τα βιβλία του Παντέλη Πρεβελάκη, όπως άλλωστε και του Καζαντζάκη, σκοπεύει, ανάμεσα στ’ άλλα νεοελληνικά κείμενα, να μετάφραση και την επική τριλογία του Ρεθεμνιώτη συγγραφέα, τον “Κρητικό” και σχεδιάζει μια μελέτη για το έργο του.
Γεννημένη στη Ρουμανία από Έλληνες γονείς, εκτός από τη γνώση της γλώσσας μας στη γραπτή μορφή της σε βαθμό που να της επιτρέπη τη μεταγλώτιση λογοτεχνικών κειμένων, πολλά από τα οποία διακρίνονται για την έντονη γλωσσική ιδιομορφία τους, η κ. Καράμπη μιλή με ευχέρεια τα Ελληνικά. Με τὴν ευγένεια, το χιούμορ, την ευαισθησία και την ακοίμητη περιέργεια του πνευματικού άνθρωπου η ελληνορουμανίδα ξένη μας ενδιαφέρεται να γνωρίση, στον περιορισμένο χρόνο που διαθέτει, την Κρήτη, σα φυσικό τοπίο σαν ιστορικό παρελθόν και να ζωντανό παρόν. Περιδιαβαίνει και τις γραφικές γειτονιές της πολιτείας και τα κοντινά χωριά, επισκέπτεται τα μνημεία της πρόσφατης ή της παλιότερης Ιστορίας του τόπου, άλλα προσέχει μ’ άλλο τόσο ενδιαφέρον την κουβέντα των ἁπλῶν ἀνθρώπων, αναζητά σε αυτούς τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του κρητικού χαρακτήρα που πρόσεξε στα βιβλία των μεγάλων συγγραφέων του νησιού μας, κι επιδιώκει να γνωρίση παράγοντες της καλλιτεχνικής και γενικότερα της πνευματικής ζωής της πολιτείας και να συζήτηση μαζί τους. Γοητευμένη από τα Χανιά που τα βρίσκει μια από τις πιο όμορφες πολιτείες που είδε, σκοπεύει να τους δώση μια σημαντική θέση στις εντυπώσεις της, που θα γράψη όταν έπιστρέψη στο Βουκουρεστι
Τα Χανιά χαίρονται ξεχωριστά για την παρουσία στην περιοχή τους της κ. Καράμπη, μιας τόσο εγκάρδιας φίλης του τόπου και της λογοτεχνίας μας кαι εύχονται να συνεχίση την πολύτιμη για τη χώρα μας προσφορά της με την προβολή της Ελλάδος και ιδιαίτερα της Κρήτης, μεσ’ από τη λογοτεχνία μας, στη Ρουμανία».