Η προτίμηση των ξένων για τα υφαντά της Κρήτης είναι διαχρονική όπως φαίνεται από άρθρο που διαβάζουμε στο φύλλο της εφημερίδας της 25ης Απριλίου 1971.
«Τα υφαντά της Κρήτης προσελκύουν τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ξένων που επιθυμούν ν’ αγοράσουν ωρισμένα χαρακτηριστικά είδη της ελληνικής λαϊκής τέχνης.
Μιά ξεχωριστή κατηγορία υφαντών της Κρήτης είναι και οι πετσέτες που παράγονται εδώ» διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εποχής στο οποίο διευκρινίζεται ότι «πετσέτες από τα πολύ παληά χρόνια ύφαινε κάθε νέα της Κρήτης. Ηταν μία εργασία, που απέβλεπε στην προετοιμασία του μελλοντικού νοικοκυριού. Και σε αυτήν ακριβώς την εργασία δημιουργήθηκαν με τον καιρό ωραία πρωτότυπα σχέδια».
Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου «Βασικά οι κρητικές υφαντές πετσέτες δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το μικρό κομμάτι ύφασμα, που χρησίμευε ως «μάκτρον», χειρόμακτρον, προσόψιον. Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα μάκρη και στα πλάτη. Κι όλες σχεδόν έχουν στην μέση της μίας πλευράς μιά θηλειά, το κρεμαστάρι.
Το υλικό που χρησίμευε για την ύφανσι της κρητικής πετσέτας είναι κυρίως το μπαμπάκι, το μετάξι και λιγώτερο το λινάρι. Μάλλινο ψιλό νήμα έμπαινε μόνο στο κέντημα κι αυτό σπάνια. Η επεξεργασία του υλικού ήταν η ίδια όπως και για τα άλλα υφαντά της Κρήτης».