Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1975: Άφιξη εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων στα Χανιά

Για την άφιξη εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στα Χανιά, προκειμένου να μελετηθούν οι δυνατότητες αξιοποιήσεως του υδάτινου δυναμικού της Δυτικής Κρήτης, διαβάζουμε στο φύλλο της 4ης Οκτωβρίου 1975
Αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ της εποχής « Την πρωΐαν της παρελθούσης Τρίτης 30ης τρέχοντος, αφίχθησαν είς Χανιά οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων κ.κ. Μπέργκμαν και Γκονελλά συνοδευόμενοι υπό του κ. Γιασσιμακοπούλου της Δ/νσεως Ευρωπαϊκής συνεργασίας του υπουργείου Συντονισμού.
Σκοπός της επισκέψεώς των ήτο να προβούν είς αναγνώρισιν, είς πρώτον στάδιον, τής δυνατότητος και σκοπιμότητος εντάξεως είς το συζητούμενον 2ον πρωτόκολλον ενισχύσεως της Ελλάδος υπό της Ευρωπαϊκής Κοινότητος, των έργων αξιοποιήσεως του υδατικού δυναμικού Δυτικής Κρήτης πρός άρδευσιν των καταλλήλων εκτάσεων.
Οι εμπειρογνώμονες ευθύς μετά την άφιξιν των επεσκέφθησαν τον κ. Νομάρχην Χανίων υπό την προεδρίαν του οποίου συνεκροτήθη σύσκεψις, είς την οποίαν συμμετείχον εκτός των εμπειρογνωμόνων ο Επιθεωρητής Γεωργίας Κρήτης, ο πρ/νος ΥΕΕΒ Χανίων, η αναπληρωτής Δ/ντου Τεχνικών Υπηρεσίων Ν. Χανίων, ο πρ/νος του Σταθμού Γεωργικής Ερεύνης Χανίων και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η σύσκεψις ήρχισε με εκτενή εισήγησιν του πολ. Μηχανικού κ. Παύλου Παυλάκη εκ των αναδόχων της εκπονούμενης σχετικής μελέτης.
Κατά ταύτης ανεπτύχθησαν:
α) Τα σχετικά επί της γεωγραφικής θέσεως της Κρήτης η οποία κατέχει την νοτιώτεραν θέσιν είς την Ευρώπην, του κλίματος αυτής με τας ιδιαζούσας κλιματολογικάς συνθήκας αί οποίαι προσφέρονται διά καλλιέργειας ευρέος φάσματος υψηλής εισοδηματικής αποδόσεως και δή είς γεωργικά προϊόντα μη δυνάμενα να παραχθώσι είς ετέρας περιοχάς εντός των ορίων της ΕΟΚ.
β) Τα βασικά έργα υποδομής Κρήτης (εθνική οδική αρτηρία, λιμένες, αεροδρόμια).
γ) Το εκμεταλλεύσιμον υδατικόν δυναμικόν της Δ. Κρήτης. Επεξεγήθησαν λεπτομερώς τα αποτελέσματα των διενεργειθησών και εν εξελείξει ευρισκομένων ερευνητικών εργασιών, εκτελούμενων βάσει των πλέον συγχρόνων μεθόδων ερεύνης. Βάσει τούτων καθίσταται δυνατή η αύξησις της θερινής παροχής των πηγών και κυρίως της Αγιάς πρός άρδευσιν μεγαλυτέρων εκτάσεων είς βάρος της χειμερινής παροχής των πηγών ή οποία ρέει ανεκμετάλλευτος πρός την θάλασσαν.
Τέλος εδόθη περίληψις του σχεδίου αξιοποιήσεως του υδατικού δυναμικού Δ. Κρήτης προβλέποντος την ενιαίαν διαχείρησιν και διακίνησιν των υδατικών πόρων προς άρδευσιν των εκτελεσθέντων ή εν εκτελέσει αρδευτικών έργων ως και των νέων προτεινόμενων πρός άρδευσιν ετέρων περιοχών.
Η σύσκεψις έληξε με συζήτησιν και ανταλλαγήν απόψεων»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα