Αύγουστος του 1975 και στο φύλλο της εφημερίδας της 2ας/8 διαβάζουμε ρεπορτάζ με τίτλο «Αρχαία πόλη στον βυθό του κόλπου Χανίων».
Oπως διαβάζουμε αναλυτικά στο ρεπορτάζ της εποχής «Αγνωση προϊστορική πόλη υπήρχε στο βυθό του κόλπου των Χανίων και συγκεκριμένα στις ακτές της κοινότητος Γαλατά.
Τούτο υποστηρίζει ο υποβρύχιος ερευνητής, αρχαιολόγος και καθηγητής, κ. Κωνστ. Φωτίου, ο οποίος επί είκοσι ημέρες πραγματοποιήσε, υποβρύχιες και παραθαλάσσιες έρευνες στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων», ενώ στη συνέχεια του ρεπορτάζ διαβάζουμε ότι «Ο κ. Φωτίου ο οποίος υπηρετεί στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αριστούχων Ευαγγελισμού και ο οποίος θα ξανάρθη για να συνεχίση τις έρευνες τον Αύγουστο, υπέβαλε έκθεση των ερευνών του στην Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων, από την οποία παίρνουμε τα παρακάτω ενδιαφέροντα:
«1. Αγνωστη προϊστορική πόλη. Στο βυθό του κόλπου των Χανίων κοντά στις ακτές της κοινότητος Γαλατά (γνωστού από την μάχη της Κρήτης) ανεγνωρίσθησαν εκτεταμένα λείψανα προϊστορικής πόλεως. Καταλαμβάνει περίπου έκταση 150 στρεμμάτων. Διακρίνεται ένας πλακόστρωτος δρόμος, τείχος, πλατείες, και κτίσματα κατεστραμμένα από θεομηνία.
Η καταστροφή φαίνεται πώς συμπληρώθηκε από παράνομη αλιεία με δυναμίτες στη διάρκεια της κατοχής, γιατί τα ερείπια της πόλεως, ήταν, όπως και σήμερα μία πλούσια αποικία όλων των ψαριών.
2. Μεσομινωϊκός οικισμός. Στη χερσόνησο των Αγίων Αποστόλων βρέθηκαν λείψανα μεσομινωϊκού και μεταγενέστερων κτισμάτων. Ανεγνωρίσθησαν και λείψανα ναού (σπόνδυλοι, ραβδωτοί, κτλ.)
3. Μεγάλο προϊστορικό αρχείο. 60-70.000 λαξευτοί κύλινδροι πάνω στη βραχώδη επιφάνεια της χερσονήσου ΠΙΚΠΑ, τις Μπαρουταποθήκες και τους Αγίους Αποστόλους. Είναι το μεγαλύτερο αρχείο της αρχαιότητος. Οι κύλινδροι αυτοί που ο ένας βρίσκεται δίπλα στον άλλο είναι άριστα λαξευμένοι με τρυπάνι. Εχουν διάμετρο 0,30 – 1μ. Και βάθος από 0,20 μέχρι 2,50 μ. Αί θήκαι εκλείοντο με πώματα: Μερικά διατηρούνται στη θέση τους. Αν το πρωτοφανές αυτό έργο ήταν νεκρόπολη τότε για πρώτη φορά εμφανίζεται ταφή όρθιων νεκρών.
Η έρευνα θα συνεχισθή».
Υ.Γ.: Τα ευρήματα στο ΠΙΚΠΑ, στις Μπαρουταποθήκες και στους Αγίους Αποστόλους προσδιορίζουν ένα μεγάλο κέντρο της Κρήτης, ίσως την Κυδωνία»