1975 και στα Χανιά, γίνονται τα πρώτα βήματα για τον χειμερινό τουρισμό. Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ στις 6 Σεπτεμβρίου 1975, το καταφύγιο “Καλλέργη” θα επισκέπτονταν Αυστριακοί αλλά και Γερμανοί αλπινιστές.
Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εποχής «Το ασύγκριτο και μοναδικό στην Κρήτη, χιονοδρομικό καταφύγιο “Καλλέργη” του Τμήματος Χανίων του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου που ώς γνωστόν βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή των Λευκών Ορέων, θα γίνη από τον ερχόμενο χρόνο, πόλος έλξεως για τους ξένους τουρίστες.
Αυτό το πολιτισμένο περιβάλλον μέσα στην άγρια φύση της ορεινής μας περιοχής συμπάθησε η μεγαλύτερη αλπινιστική οργάνωση της Αυστρίας Α.S.I., η οποία σήμερα αριθμεί περί τα 70.000 μέλη.
Τον περασμένο μήνα -κατόπιν σχετικής αλληλογραγίας- είχε έλθη στα Χανιά η διοίκηση της παραπάνω οργανώσεως και κατόπιν συζητήσεων μετά του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Σ. Χανίων συμφωνήθηκε η ενοικίαση του καταφυγίου από τους μήνες Μάιο μέχρι Οκτώβριο του 1976 έως του 1978 σε οργανωμένες ομάδες της παραπάνω οργανώσεως.
Εκτός από τις αυστριακές ομάδες θα εξυπηρετούνται και Γερμανοί αλπινιστές.
Από τις αρχές Μαΐου θα φθάνουν 20μελή γκρουπ στα Χανιά και εν συνεχεία θα πηγαίνουν στο καταφύγιο “Καλλέργη” για παραμονή μιάς εβδομάδας.
Κατά την παραμονή τους εκεί θα πραγματοποιούν αναβάσεις, διαδρομές και αναρριχήσεις στα Λευκά Ορη, διάβαση του φαραγγιού της Σαμαριάς, ενώ την επόμενη εβδομάδα θ’ απολαμβάνουν τις ρεθυμνιώτικες φυσικές καλλονές στο τουριστικό συγκρότημα του “Ελ Γκρέκο”. Θα πρέπει να υπογραμμισθή ότι στο καταφύγιο “Καλλέργη” οι ξένοι αλπινιστές θαχουν δική τους υπηρεσία φαγητού, εφοδιασμού νερού κ.ά.
Από τον Ορειβατικό έγινε γνωστό ότι η άφιξη του πρώτου γκρούπ τον ερχόμενο Μάιο θα πάρη πανηγυρικό χαρακτήρα στον Ομαλό.
Τα παραπάνω αποτελούν αναμφισβήτητα μιά ακόμα επιτυχία του τμήματος του ΕΟΣ στα Χανιά και οπωσδήποτε προσφορά σημαντική στον τομέα του τουρισμού.
Σημειωτέον ότι καθημερινώς σχεδόν είς τα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων λαμβάνονται επιστολές ξένων επιστημόνων ιδιωτών συλλόγων κλπ από όλο σχεδόν τον κόσμο που ζητούν πληροφορίες για τον τόπο μας και ο Ορειβατικός πρόθυμα παρέχει δι’ επιστολών τάς αιτούμενας πληροφορίας και κάθε δυνατήν εξυπηρέτησιν.
Το τελευταίο πληροφοριακό δελτίο της Ελληνικής Εταιρίας προστασίας της φύσεως αναφέρεται εκτεταμένα είς το ιστορικόν της μελέτης του Κρητικού Αιγάγρου και τις από πολλά χρόνια ενέργειες της Εταιρίας για την προστασία του οι οποίες κατέληξαν είς την δημιουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Αναφέρει επίσης τους λόγους που από της ιδρύσεως της η εταιρία διάλεξε για έμβλημά της το αγρίμι της Κρήτης.
Εκφράζει ακόμη τις απόψεις της για την προστασία του αιγάγρου σήμερον και την μελλοντική εξέλιξη του Δρυμού ώστε να αποφευχθή η καταστροφή του και επισημαίνει πόσο προεβλήθη από το 1930 το φαράγγι της Σαμαριάς από τον Ορειβατικό Χανίων.
Σημειωτέον ότι κατά τις τελευταίες αρχαιρεσίες της Εταιρίας είς το νέον Διοικ. Συμβούλιον εξελέγη πρόεδρος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Κ. Νιαβής και αντιπρόεδρος ο καθηγητής κ. Β. Κιόρτσης».