Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1975: Εγινε χθες η ενθρόνιση του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου

Με αφορμή την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου Προδρόμου, σήμερα γυρνάμε πίσω στις 6 Μαρτίου του 1975 και διαβάζουμε για την ενθρόνιση του τέως αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, ως μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ της εποχής «χθές το απόγευμα έγινε στον μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου της πόλεως μας, η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Ειρηναίου, παρουσία των αρχών των Χανίων, των μητροπολιτών της Μεγαλονήσου και εκκλησιάσματος. Η επίσημη υποδοχή του νέου ιεράρχη, έγινε την 4ην απογευματινή στην συμβολή των οδών Ελευθ. Βενιζέλου και Ηρώων Πολυτεχνείου (έξω από το υποκατάστημα της Τραπέζης Ελλάδος). Εκεί τον υπεδέχθησαν κάτω από αψίδα, οι αρχές της πόλεως, με επικεφαλής τούς υπαλλήλους των υπηρεσιών τους.
Κατά την υποδοχή, τον κ. Ειρηναίο προσεφώνησε ο Δήμαρχος Χανίων κ. Γεωργ. Σφυρής με τα παρακάτω λόγια:
«Σεβασμιώτατε,
Διά την επάξιαν εκλογήν Υμών είς μητροπολίτην της μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου και επ’ ευκαιρία της σημερινής ενθρονήσεως σας, ο Δήμος Χανίων διαθέρμως σας συγχαίρει και εύχεται όπως διακριθήτε είς όλους τους τομείς της δράσεως σας, θεμελιούντες πνευματικόν έργον πολυσχεδές, με το οποίον θα κατακτήσετε τάς καρδιάς του χριστεπώνυμου πληρώματος της λαχούσης υμίν Επισκοπής, αναδειχθήτε δε είς Ιεράρχην διαπρεπή χάριν της Εκκλησίας του Χριστού και της κοινωνίας μας».
Στην προσφώνηση παρίστατο και ο μητροπολίτης Ηρακλείου κ. Ευγένιος.
Ακολούθως εσχηματίσθη πομπή, όπου μέσω των πλατείων Σοφ. Βενιζέλου – Μάχης Κρήτης και των οδών Χ’’Μιχάλη Γιάνναρη και Χάληδων μετέβη στον μητροπολιτικό ναό για την τελετή της ενθρονίσεως.
Μετά την τελετή της ενθρονίσεως ο σεβ. κ. Ειρηναίος πήγε στο μητροπολιτικό μέγαρο (έναντι κινηματογράφου «Ολύμπια») όπου δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές των αρχών».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα