Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

1975: Επισημάνθηκε απολίθωμα νάνου ελέφαντα στο Νομό μας

Μία σπουδαία είδηση που αφορά σε αρχαιολογικό εύρημα στα Χανιά διαβάζουμε στο φύλλο της εφημερίδας της 7ης Σεπτεμβρίου 1975.
Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εποχής «αποσπάστηκε και μεταφέρθηκε στο Στύλο Αποκ. το από καιρού επισημανθέν στο Σαμωνά σημαντικό παλαιοντολογικό απολίθωμα νάνου ελέφαντος.
Σχετικά η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρία Δ. Κρήτης η οποία ενήργησε τη μεταφορά εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Η ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρία Δ. Κρήτης από μακρού επεσήμανεν την ύπαρξιν ενός σημαντικώτατου παλαιοντολογικού λειψάνου είς τον Νομόν μας ηλικίας μερικών εκατομμυρίων ετών το απολίθωμα νάνου ελέφαντος του Σαμωνά και ησχολήθη τόσον διά την διάσωσίν του, όσον και διά την μελέτην και αξιοποίησίν του.
Η Εταιρεία με την πολύτιμον βοήθειαν του Μεράρχου Κρήτης αντιστράτηγου κ. Γεωργίου Σολωμού και των υπ’ αυτόν αξιωματικών κ.κ. Σπύρου Ξερογιαννάκη, Δημητρίου Λατσινού και Δράκου Πολιτάκη τους οποίους και δημόσια ευχαριστούμεν κατώρθωσε την απόσπασιν του απολιθώματος και την μεταφοράν του είς Στύλον Αποκ. ίνα εκεί γίνη αντικείμενον αφ’ ενός μεν μελέτης υπό των ειδικών επιστημόνων αφ’ ετέρου δε πόλου τουριστικής έλξεως.
Το σπάνιον τούτο απολίθωμα θέλει τοποθετηθή επί βάσεως και προστατευθή διά στεγάστρου είς την κεντρικήν πλατείαν του χωριού Στύλος μερίμνη της Εταιρίας και δαπάναις του διακεκριμένου μέλους της Εταιρίας μας κ. Ευτυχίου Νικολιουδάκη.
Ως γνωστόν η μόνη γνωστή ποικιλία νάνων ελεφάντων είναι ή του Γαλλικού Κογκό ή δε παλαιοντολογική ύπαρξις του είδους εν Κρήτη θέλει προβληματίση ασφαλώς τους επιστήμονας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα