Εσείς ξέρετε πότε πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι χιονοδρομικοί αγώνες στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Λευκά Ορη;
Όπως διαβάζουμε στα “Χανιώτικα νέα” στις 30 Μαρτίου 1975
«Την Κυριακήν 6ην Απριλίου ο Ομιλος Χιονοδρόμων του Τμήματος Χανίων του Ελληνικού Συνδέσμου μετά της Ενώσεως Ομίλων Χιονοδρόμων Ελλάδος οργανώνουν διά πρώτην φοράν έν Κρήτη την τέλεσιν χιονοδρομικού αγωνίσματος διά το Κύπελλον Λευκών Ορέων».
Όπως μας πληροφορεί ο συντάκτης του άρθρου «Θα τελεσθή το αγώνισμα της γιγαντιαίας τεχνικής καταβάσεως ανδρών (Σλάλομ) το οποίον από εφέτος καθιερούται διά να τελήται κάθε χρόνο με πανελλήνιον συμμετοχήν αθλητών χιονοδρόμων, ως αγώνισμα κυπέλλου Λευκών Ορέων. Και τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε προγραμματισθή αλλά λόγω ανυπέρβλητων εμποδίων δεν επραγματοποιήθη».
Στην συνέχεια πληροφορούμαστε ότι «Το αγώνισμα αυτό είναι τεχνικής μορφής και όχι ταχύτητος και τελείται σε πίστες υψομετρικής διαφοράς τέρματος από αφετηρίαν 250 – 500 μέτρων με 30 τουλάχιστον υποχρεωτικάς διόδους (σημαίες)».
Αμέσως μετά ακολουθεί μία ιστορική αναδρομή στην παρουσία της χιονοδρομίας στην Ελλάδα, γράφοντας ο συντάκτης του άρθρου «Η χιονοδρομία άρχισε ν’ αναπτύσσεται στην Ελλάδα από το 1930 ότε ιδρύθη ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος. Προηγουμένως το 1912 ο εκδότης Κώστας Ελευθερουδάκης είχε φέρει το πρώτο ζεύγος σκι στην Ελλάδα που βρίσκεται τώρα αναρτημένο στο καταφύγιο Πάρνηθας». Οσον αφορά στα Χανιά πληροφορούμαστε ότι «Στα Χανιά το πρώτο ζεύγος σκι είχε φέρει ενδεικτικά ο Νίκος Ζωφάκης από προπολεμικά. Η χιονοδρομία όμως ξεκίνησε από το 1954 με ένα ζευγάρι σκι που είχαν αφήσει οι Γερμανοί κατά την κατοχή σε ένα σπίτι και που αγοράσθηκε 100 δρχ και με αρκετά καινούργια ζεύγη που παραχώρησε μετά το Κεντρικό Συμβούλιο του ΕΟΣ».
Συνεχίζοντας την ιστορική αναδρομή ο συντάκτης γράφει «Εις τον Αλβανικό πόλεμο κατά πρώτον συνεκροτήθη το Τάγμα Χιονοδρόμων (ο πρόδρομος των σημερινών Λ.Ο.Κ.) από μέλη και υλικό του Ορειβατικού και έδρασε ηρωικά φονευθέντος και του διοικητού του ταγματάρχου Παπαρόδου πάνω στο πολυβόλο που χειριζόταν ο ίδιος».
Οσον αφορά στις υποδομές που αφορούν στην χιονοδρομία εκείνη την εποχή πληροφορούμαστε ότι «Ηδη δύο άρτια χιονοδρομικά κέντρα με πλήρεις εγκαταστάσεις εναέριων καθισμάτων κλπ λειτουργούν στην Ελλάδα. Εις το Σελί Βερμίου Μακεδονίας και είς Χάνια Πηλίου (Βόλος) και περί τα δέκα μικρότερα».