Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

1975: Οι ξένοι για τις οµορφιές του τόπου µας

Για τις θετικές εντυπώσεις τις οποίες είχε αποκοµίσει από τον Εθνικό ∆ρυµό Σαµαριάς ο Γάλλος κ. Τερράς, διαχειριστής του ∆ιεθνούς Κεφαλαίου για την προστασία των αρπακτικών διαβάζουµε στο φύλλο της εφηµερίδας της 4ης Ιουνίου 1975.
Όπως διαβάζουµε στο ρεπορτάζ της εποχής «το καλοκαίρι ήρθε κι έτσι από τα πέρατα της Γης θαρθουν και πάλι στα Χανιά τουρίστες να περάσουν το ξακουστό Φαράγγι της Σαµαριάς. Με την ευκαιρία αυτή θεωρούµε σκόπιµο να παραθέσουµε όσα κολακευτικά έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του καταφυγίου Καλλέργη των Λευκών Ορέων ο Γάλλος κ. Τερράς, διαχειριστής του ∆ιεθνούς Κεφαλαίου για την προστασία των αρπακτικών»
Στη συνέχεια φιλοξενείται το σχόλιο του κ. Τερράς ο οποίος γράφει «Για δεύτερη φορά έρχοµαι απ’ το Παρίσι για να ανακαλύψω την περίφηµη φύση του εθνικού δρυµού Σαµαριάς.
Αυτός ο δρυµός δικαιούται πολλών τίτλων. Και πρώτα – πρώτα σ’ ένα νησί πολύ ρηµαγµένο από πλευράς βλαστήσεως, είναι το τελευταίο µέρος όπου διατηρούνται τα δάση από κυπαρίσσια και δρυάδες µέσα σ’ ένα θεαµατικό πλάισιο.
Τα αρπακτικά και κυρίως οι αετοί και οι γύπες βρίσκονται ακόµη στα ψηλά απόκρηµνα ασβεστούχα βράχια και η παρουσία τους πιστοποιεί τον πλούτο αυτού του µέρους.
Αλλά αυτή η παρουσία είναι ευαίσθητη, εύθραυστη.
Να ξέρετε ότι όταν παρακολουθήτε, παρατηρείτε ένα γυπαετό, ότι αυτό το µεγάλο πουλί δεν υπάρχει πια στη Μεσόγειο παρά µόνο σε δύο νησιά στη Κρήτη και στη Κορσική και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη διατηρούνται λιγώτερα από 100 ζεύγη.
Αλλά ο σκοπός του ταξιδιού µου εδώ είναι είναι οι ξακουστοί αίγαγροι που το είδος αυτό µπορεί να σωθή µόνο σ’ αυτό το φαράγγι.
Για την επιβίωση αυτού, αληθινά µοναδικού, να εµποδίσετε τα κοπάδια των ήµερων ζώων να εισέρχωνται στον ∆ρυµό και βεβαίως να εµποδίσετε τη λαθροθηρία.
Η Κρήτη µπορεί να είναι υπερήφανη για τη Σαµαριά».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα