Για σπουδαία αρχαιολογικά ευρήµατα στον Γιούχτα διαβάζουµε στο φύλλο της 2ας ∆εκεµβρίου 1975.
Αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ της εποχής «Στο ιερό της κορυφής Γιούχτα (κοντά στο Ηράκλειο Κρήτης) όπου η παράδοση τοποθετή τον τάφο του ∆ία, ανασκαφή που χρηµατοδοτήθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία, αποκάλυψε τα εξής:
Μεγάλο άνδηρο (ταρατσωτή κατασκευή) της παλαιονακτορικής περιόδου, µήκους 16,50µ πλάτους 8,40 και ύψους 2,20µ που επιστρεφόταν µε επίµηκες βαθµιδωτό βάθρο. Στο άνδηρο ανέβαινε κανείς περνώντας ένα επικλινές επίπεδο.
Στην ανατολική πλευρά του άνδηρου υπήρχε ισχυρό αντέρεισµα ενώ στη συνέχειά του αλλά και στα βόρεια του ανδήρου άρχισαν να αποκαλύπτωνται αρχιτεκτονικά λείψανα µε κλιµακωτή διάταξη προσαρµοσµένη στην κατωφέρεια της βραχώδους κορυφής.
Μέσα στο χώρο του ανδήρου ερευνήθηκε σπηλαιώδης κοιλότητα διαµέτρου 2.50 και βάθους µέχρι στιγµής 10,50µ. Γεµάτη όστρακα και αφιερώµατα.
Τα κινητά ευρήµατα της ανασκαφής είναι πολύ αξιόλογα και πιστοποιούν την συνέχιση της λατρείας όχι µόνο κατά την πρώιµη υστεροµινωική αλλά και κατά την γεωµετρική περίοδο. Ανάµεσά τους ξεχωρίζει ένα κοµµάτι από το χείλος λίθινου σκεύους µε γραµµική γραφή Α».