Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1975: Τσοµπανάκης – Μπλαζάκης 27 χρόνια στα βουνά της Κρήτης

Για δύο αντάρτες της Κρήτης, τον Γιώργο Τζοµπανάκη και τον Σπύρο Μπλαζάκη οι οποίοι κρύβονταν επί 27 χρόνια στα βουνά της Κρήτης, διαβάζουµε στο φύλλο των “Χ.ν.” στις 7 Ιανουαρίου 1975.


Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ στην αρχή «για τους φίλους τους είναι αετοί. Για τις αρχές είναι φυγάδες που επί 30 χρόνια επιζούν παρά τις εναντίον τους απόπειρες δολοφονίας. Οι ΑΕΤΟΙ ή φυγάδες, είναι οι δύο Κρητικοί παλιοί αντάρτες, Γιώργος Τσοµπανάκης, 55 ετών και Σπύρος Μπλαζάκης ετών 59, που κρύβουνται εδώ και 27 χρόνια στα βουνά της Κρήτης, περιµένοντας µία αµνηστία που θα τερµατίση την περιπέτεια τους».
Στην συνέχεια του ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «Αυτή την περιπέτεια – που είναι γνωστή στο ελληνικό κοινό από ρεπορτάζ των ελληνικών εφηµερίδων και πρόσφατα από συνέντευξη των δύο Κρητικών σε απεσταλµένο του «Ταχυδρόµου» και που θ’ απασχολήση τη Βουλή – περιγράφει ο ανταποκριτής του «Οµπσέρβερ» κ. Νταίηβιντ Τόγκ στο προχθεσινό φύλλο της αγγλικής εφηµερίδας».
«Χρειάστηκα 3 µήνες για να πείσω τον Τσοµπανάκη και τον Μπλαζάκη να µε συναντήσουν λέει ο Βρετανός δηµοσιογράφος» αναφέρει το ρεπορτάζ ενώ στην συνέχεια ακολουθεί η διήγηση του δηµοσιογράφου για το πώς συναντήθηκε µε τους δύο άντρες «Ο σύνδεσµός µου µού είχε ορίσει µία συνάντηση έξω από τις φυλακές των Χανίων και βάδιζε µπροστά µου στους πίσω δρόµους της πόλεως ώσπου να σιγουρευτούµε ότι δεν µας ακολουθούσε κανείς. Μετά µου έδειξε το µέρος όπου θα µε έπαιρνε ένα αυτοκίνητο κατά το σούρουπο. Το ίδιο βράδυ τραβήξαµε µε το αυτοκίνητο µέσα στα βουνά, ώσπου φθάσαµε σ’ ένα αγροτόσπιτο που είχε καταστραφή από φωτιά. Εκεί καλύψαµε τα παράθυρα και περιµέναµε σ’ ενα υγρό δωµάτιο».
Οσον αφορά στην συνάντηση του δηµοσιογράφου µε τους δύο Κρητικούς αναφέρει στην διήγησή του ο Ντέιβιντ Τόγκ «∆ύο ώρες αργότερα οι δύο παρτιζάνοι µπήκαν ξαφνικά. Αφησαν έξω για να προσέχη, ένα φίλο, που µας διέκοψε πάνω από 12 φορές για να πη στους δύο αντάρτες – που είχαν παρασυρθή από τις αναµνήσεις – να χαµηλώσουν τις φωνές τους».
Στην συνέχεια του ρεπορτάζ ακολουθεί η περιγραφεί του Βρετανού δηµοσιογράφου όσον αφορά τους δύο αντάρτες ενώ αναφέρεται ότι «ο Τσοµπανάκης όµως φέρνει πάνω του τις ουλές από δύο πληγές που δέχθηκε στον πόλεµο του ‘40. Ο Μπλαζάκης λέει, ότι έχει ακόµη πάνω του 5 θραύσµατα από βλήµατα και µία ουλή στο κεφάλι του 15 πόντους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα