Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1976: Ανεξάρτητο Πολυτεχνείο στα Χανιά

» Ειδήσεις από το παρελθόν, όπως παρουσιάστηκαν μέσα από τις σελίδες των “Χ.ν.”

Το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση ενός αιτήματος χρόνων της τοπικής κοινωνίας των Χανίων, γίνεται πράξη το 1976 με την ανακοίνωση της ίδρυσης ανεξάρτητου Πολυτεχνείου στα Χανιά, έργο για το οποίο εργάστηκε άοκνα ο αείμνηστος Χανιώτης πολιτικός Πολυχρόνης Πολυχρονίδης.

Η είδηση όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν πρώτο θέμα στα “Χ.ν.” στο φύλλο της 15ης Φεβρουαρίου 1976.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο “Πραγματικότητα το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Ανεξάρτητο Πολυτεχνείο στα Χανιά” «Ανεξάρτητο Πολυτεχνείο ιδρύεται στα Χανιά, ενώ η έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης παραμένει οριστικά στο Ρέθυμνο. Αυτά τόνισε χθες μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του σχετικά με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Αθαν. Ταλιαδούρος. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης διχοτομείται, με τις θεωρητικές σχολές του στο Ρέθυμνο και τις πρακτικές του στο Ηράκλειο, ενώ αυτές τις μέρες αναμένεται να συνταχθή το σχέδιο Νόμου “περί ιδρύσεως του Πολυτεχνείου Κρήτης”».

Στην συνέχεια του ρεπορτάζ παραθέτονται οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Κρήτης ενώ όσον αφορά στις εξαγγελίες για την ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνησις κρίνουσα ότι είναι επιβεβλημένον να υπάρξη πανεπιστημιακή μονάς εις την πόλιν των Χανίων, και μάλιστα προς αποσυμφόρησιν του Εθνικού Μ. Πολυτεχνείου, και μη δυνάμενη να δεχθή τριχοτόμησιν του Πανεπιστημίου, απεφάσισε την ίδρυσιν εις Χανιά ανεξάρτητου Πολυτεχνείου το οποίον θα οργανωθή με την επιστημονικήν και τεχνικήν συμβολήν του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα