Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1976: Δημιουργείται Εταιρεία Λαογραφικής Έρευνας στην Κρήτη

Για την δημιουργία της Εταιρίας Λαογραφικής Έρευνας στην Κρήτη διαβάζουμε στο φύλλο της 1ης Οκτωβρίου.
Διαβάζουμε σχετικά στο ρεπορτάζ της εποχής «Μετά την αποδοχή των προτάσεων του φιλολόγου – δημοσιογράφου Μανώλη Δουλγεράκη από το Δ’ Κρητολογικό Συνέδριο και την επίσημη έκφραση της επιθυμίας του Συνεδρίου να επιδιωχθεί η δημιουργία ενός προτύπου Κέντρου Ερευνών του Λαϊκού Βίου και Πολιτισμού της Κρήτης η ιδέα αυτή υλοποιείται με την επικείμενη δημιουργία του αναγκαίου Ιδιωτικού Φορέα.
Όπως ετόνισε στην επιστημονική Ανακοίνωσή του ο Μανώλης Δουλγεράκης η ανάγκη για την ίδρυση ενός τέτοιου Κέντρου στην πλουσιοτάτη σε στοιχεία λαϊκού πολιτισμού Κρήτη, είναι άμεση και επιτακτική και επιβάλλεται για λόγους όχι μόνο εθνικούς, στους κρίσιμους καιρούς μας, αλλά και οικονομικούς. Επειδή όμως το κράτος αδιαφορεί μπροστά στη φθορά και καταστροφή των πολυτίμων στοιχείων του Λαϊκού μας Πολιτισμού ή και αδυνατεί να επέμβει και να διασώσει ό,τι απομένει απ’ αυτά καλείται ο ιδιωτικός παράγων να αγωνισθεί και να συμβάλλει στη διαφύλαξη της εθνικής πνευματικής του κληρονομιάς.
Με βάση τη σκέψη αυτή, προχωρεί η ιδέα της δημιουργίας μιας εκπολιτιστικής Εταιρείας Λαογραφικών Ερευνών και Εφαρμογών στην Κρήτη, που θα επιδιώξει την ίδρυση Κέντρου ή Ινστιτούτου, προορισμένου να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ανεξάρτητα από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, με την αυτονομία που θα του εξασφαλίζει η προέλευσή του από τον ιδιωτικό Φορέα.
Σκοπός του θα είναι να συγκεντρώσει το υπάρχον λαογραφικό υλικό, να τονώσει την επιβίωση των χρήσιμων στοιχείων του και να βοηθήσει την κάθαρση της λαϊκής τέχνης από ξενικά στοιχεία, για να εξασφαλιστεί και η εκπολιτιστική αλλά και η εμπορική της αξία, αφού ως γνωστόν, προτιμάται και αγοράζεται από πλήθος Ελλήνων και ξένων συλλεκτών έργων της.
Στο κέντρο αυτό θα κληθούν να συμβάλουν Κρητικοί Επιστήμονες, Καλλιτέχνες, Διανοούμενοι Επιχειρηματίες απ’ όλες τις περιοχές της Κρήτης κάτοικοι του νησιού ή και της λοιπής Ελλάδας και των χωρών του εξωτερικού, όπου βρίσκονται συμπατριώτες μας. Αυτό θα γίνει ευθύς μόλις πάρει νομική υπόσταση ο πρώτος πυρήνας της Εταιρείας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα