Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1976: Έρευνες σε πολλές ακτές της Κρήτης για τον εντοπισµό παλιών ναυαγίων

1976 και όπως διαβάζουµε σε ρεπορτάζ που δηµοσιεύεται στο φύλλο της 8ης Φεβρουαρίου εκείνου του έτους «έρευνες σε πολλές θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης έκανε το βαθύσκαφος “ΚΑΛΥΨΩ κατά τις οποίες επισηµάνθηκαν πολλά ναυάγια και αντικείµενα αρχαιολογικής σηµασίας και αξίας. Σχετικά µε τις έρευνες αυτές ο επικεφαλής της εξερευνητικής οµάδας κ. Κριτζάς ανακοίνωσε τα ακόλουθα:
Ο περισσότερος χρόνος διατέθηκε για την έρευνα των ακτών των νησίδων της Κρήτης. Η νήσος αυτή που ήταν θαλασσοκράτειρα στα µινωικά χρόνια δεν έπαψε να παίζη σπουδαίο ρόλο σαν σταθµός των θαλάσσιων συγκοινωνιών καθ’ όλη την αρχαιότητα και µέχρι τα νεώτερα χρόνια».
Μάλιστα ειδική αναφορά, όσον αφορά στις έρευνες, γίνεται στο ακρωτήριο της Σπάθας όπου αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ «η περιοχή του περίφηµου ιερού του ∆ικτυναίου στο ακρωτήριο Σπάθα όπου βρέθηκαν λίγα σχετικώς κοµµάτια κεραµεικής µεταξύ των οποίων ορισµένα µινωικά».
Στη συνέχεια του ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης στις οποίες έγιναν έρευνες ενώ κλείνοντας ο συντάκτης του άρθρου επισηµαίνει ότι «οι καταδύσεις είχαν σκοπό την πληρέστερη µελέτη και φωτογράφιση των γνωστών από παλαιότερες έρευνες συσσωµατωµένων στον πυθµένα αγγείων τα οποία είναι µαρτύρια για τις φάσεις που πέρασαν οι οικισµοί».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα