Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1976: ∆ηµιουργείται Εταιρεία Λαογραφικής Ερευνας στην Κρήτη

1976 και όπως διαβάζουµε στο ρεπορτάζ της εφηµερίδας της 1ης/10ου εκείνου του έτους στη Κρήτη θα δηµιουργούνταν Εταιρεία Λαογραφικής Έρευνας.

∆ιαβάζουµε σχετικά στο ρεπορτάζ της εποχής «Μετά την αποδοχή των προτάσεων του φιλολόγου – δηµοσιογράφου Μανώλη ∆ουλγεράκη από το ∆’ Κρητολογικό Συνέδριο και την επίσηµη έκφραση της επιθυµίας του Συνεδρίου να επιδιωχθεί η δηµιουργία ενός προτύπου Κέντρου Ερευνών του Λαϊκού Βίου και Πολιτισµού της Κρήτης η ιδέα αυτή υλοποιείται µε την επικείµενη δηµιουργία του αναγκαίου Ιδιωτικού Φορέα.
Όπως ετόνισε στην επιστηµονική Ανακοίνωση του ο Μανώλης ∆ουλγεράκης η ανάγκη για την ίδρυση ενός τέτοιου Κέντρου στην πλουσιοτάτη σε στοιχεία λαϊκού πολιτισµού Κρήτη, είναι άµεση και επιτακτική και επιβάλλεται για λόγους όχι µόνο εθνικούς, στους κρίσιµους καιρούς µας, αλλά και οικονοµικούς. Επειδή όµως το κράτος αδιαφορεί µπροστά στη φθορά και καταστροφή των πολυτίµων στοιχείων του Λαϊκού µας Πολιτισµού ή και αδυνατεί να επέµβει και να διασώσει ό,τι αποµένει απ’ αυτά καλείται ο ιδιωτικός παράγων να αγωνισθεί και να συµβάλλει στη διαφύλαξη της εθνικής πνευµατικής του κληρονοµιάς.
Με βάση τη σκέψη αυτή, προχωρεί η ιδέα της δηµιουργίας µιας εκπολιτιστικής Εταιρείας Λαογραφικών Ερευνών και Εφαρµογών στην Κρήτη, που θα επιδιώξει την ίδρυση Κέντρου ή Ινστιτούτου, προορισµένου να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ανεξάρτητα από το Πανεπιστήµιο της Κρήτης, µε την αυτονοµία που θα του εξασφαλίζει η προέλευση του από τον ιδιωτικό Φορέα.
Σκοπός του θα είναι να συγκεντρώσει το υπάρχον λαογραφικό υλικό, να τονώσει την επιβίωση των χρήσιµων στοιχείων του και να βοηθήσει την κάθαρση της λαϊκής τέχνης από ξενικά στοιχεία, για να εξασφαλιστεί και η εκπολιτιστική αλλά και η εµπορική της αξία, αφού ως γνωστόν, προτιµάται και αγοράζεται από πλήθος Ελλήνων και ξένων συλλεκτών έργων της.
Στο κέντρο αυτό θα κληθούν να συµβάλουν Κρητικοί Επιστήµονες, Καλλιτέχνες, ∆ιανοούµενοι Επιχειρηµατίες απ’ όλες τις περιοχές της Κρήτης κάτοικοι του νησιού ή και της λοιπής Ελλάδας και των χωρών του εξωτερικού, όπου βρίσκονται συµπατριώτες µας. Αυτό θα γίνει ευθύς µόλις πάρει νοµική υπόσταση ο πρώτος πυρήνας της Εταιρείας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα