Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

1976: Μουσείο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης θα γίνη στα Χανιά

Στο φύλλο της 13ης Ιουλίου 1976 διαβάζουμε για την ίδρυση ενός Μουσείου, με σκοπό τη διάσωση και διατήρηση της παραδοσιακής Κρητικής Λαϊκής Τέχνης.

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εποχής «Ως είχε προαγγελθή, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου έγιναν είς την αίθουσαν εκθέσεων του “Χρυσοστόμου” τα εγκαίνια της εκθέσεως της εκλεκτής Χανιώτισσας καλλιτέχνιδος Ελένης Φραντζεσκάκη παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου, του Δημάρχου κ. Μαρή, εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου της πόλεως και πλήθους άλλων επισκεπτών.

Τόσον τα έργα της καλλιτέχνιδος, όσον και τα υφαντά της προσωπικής της συλλογής εχαρακτηρίσθησαν ώς λίαν αξιόλογα και εκπροσωπευτικά της παραδοσιακής Κρητικής τέχνης».

Στην συνέχεια διαβάζουμε ότι η Ελένη Φραντζεσκάκη «Ομιλούσα περί της εκθέσεως της η καλλιτέχνης είπε:

– Με την έκθεση μου αυτή πράγματοποιώ ένα μεγάλο μου όνειρο. Βρίσκομαι στον τόπο μου, αγκαλιάζω αυτό που πάντα αγάπησα, την Κρητική λαϊκή τέχνη, το Κρητικό μας υφαντό. Από το ξεκίνημά μου, ο σκοπός μου ήταν ένας. Να βοηθήσω όσο μπορούσα για να διατηρηθή η πολύτιμη λαϊκή μας κληρονομιά, που δυστυχώς κινδυνεύει να χαθή.

Και πρόσθεση:

– Τα μοτίβα, τα χρώματα που πάντα μ’ ενθουσίαζαν και με συγκινούσαν αποφάσισα νά τά μεταφέρω, ζωγραφίζοντας, πάνω σε ξύλο και κεραμικά -σε πίνακες, σε παραβάν, σε κασσέλες, σε πιάτα, σε σερβίτσια. Το έκανα γιατί πίστευα και πιστεύω πώς αξίζει τον κόπο να διατηρηθούν να έλθουν πιο κοντά μας να μπούν περισσότερο στην καθημερινή μας ζωή σέρνοντας την ομορφιά της λαϊκής μας φαντασίας, τη ζεστασιά της παράδοσης».
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εποχής «Μετά τα εγκαίνια της εκθέσεως, εις τα γραφεία του “Χρυσοστόμου” έγινε με πρωτοβουλία του κ. Δημάρχου σύσκεψις τούτου μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου, εκπροσώπων πνευματικών σωματείων της πόλεως και φιλότεχνων συμπολιτών, κατά την οποία συνεζητήθη το θέμα της ιδρύσεως είς την πόλιν μας Μουσείου Κρητικής Λαϊκής Τέχνης, κατόπιν και εξ αφορμής της δηλώσεως της κ. Ελένης Φραντζεσκάκη ότι προσφέρεται να συμβάλη είς την οργάνωσίν και τον πλουτισμόν του Μουσείου τούτου.

Υπό τον συσκεφθέντων ανεγνωρίσθη η ανάγκη της ιδρύσεως του εν λόγω Μουσείου ο δε κ. Δήμαρχος εδήλωσεν ότι συντόμως θα προκαλέση απόφασιν του Δημοτικού Συμβουλίου περί ιδρύσεως του Μουσείου τούτου ως αυτοδιοικούμενου Δημοτικού Ιδρύματος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, πλην της Ελένης Φραντζεσκάκη και άλλοι συμπολίται, φιλότεχνοι, εδήλωσαν ήδη προς τον κ. Δήμαρχον ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν είς τον πλουτισμόν του ιδρυθησομένου Μουσείου δι’ έργων Κρητικής Λαϊκής Τέχνης τα οποία κατέχουν.
Θεωρείται δε βέβαιον ότι και από την ύπαιθρον του Νομού θα υπάρξουν αξιόλογοι δωρεαί τοιούτων έργων, ώστε το εν λόγω Μουσείον από της ενάρξεως της λειτουργίας του να έχη αρκετά και αξιόλογα εκθέματα.

Ως εδηλώθη μετά την ανωτέρω σύσκεψιν, σκοπός της ιδρύσως του Μουσείου τούτου είναι η διάσωσις και η διατήρησις της παραδοσιακής Κρητικής Λαϊκής Τέχνης»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα