Για την ίδρυση ενός µουσείο σκοπός του οποίου θα ήταν η διατήρηση της παραδοσιακής Κρητικής Λαϊκής Τέχνης, διαβάζουµε στο φύλλο της 13ης Ιουλίου 1976.
Όπως διαβάζουµε στο ρεπορτάζ της εποχής «Ως είχε προαγγελθή, το βράδυ του περασµένου Σαββάτου έγιναν είς την αίθουσαν εκθέσεων του «Χρυσοστόµου» τα εγκαίνια της εκθέσεως της εκλεκτούς Χανιώτισσας καλλιτέχνιδος Ελένης Φραντζεσκάκη παρουσία του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου, του ∆ηµάρχου κ. Μαρή, εκπροσώπων του πνευµατικού κόσµου της πόλεως και πλήθους άλλων επισκεπτών.
Τόσον τα έργα της καλλιτέχνιδος, όσον και τα υφαντά της προσωπικής της συλλογής εχαρακτηρίσθησαν ώς λίαν αξιόλογα και εκπροσωπευτικά της παραδοσιακής Κρητικής τέχνης».
Στην συνέχεια διαβάζουµε ότι η Ελένη Φραντζεσκάκη «Οµιλούσα περί της εκθέσεως της η καλλιτέχνης είπε:
– Με την έκθεση µου αυτή πράγµατοποιώ ένα µεγάλο µου όνειρο. Βρίσκοµαι στον τόπο µου, αγκαλιάζω αυτό που πάντα αγάπησα , την Κρητική λαϊκή τέχνη, το Κρητικό µας υφαντό. Από το ξεκίνηµά µου, ο σκοπός µου ήταν ένας. Να βοηθήσω όσο µπορούσα για να διατηρηθή η πολύτιµη λαϊκή µας κληρονοµιά, που δυστυχώς κινδυνεύει να χαθή.
Και πρόσθεση:
– Τα µοτίβα, τα χρώµατα που πάντα µ’ ενθουσίαζα και µε συγκινούσαν αποφάσισα νά τά µεταφέρω, ζωγραφίζοντας, πάνω σε ξύλο και κεραµικά -σε πίνακες, σε παραβάν, σε κασσέλες, σε πιάτα, σε σερβίτσια. Το έκανα γιατί πίστευα και πιστεύω πώς αξίζει τον κόπο να διατηρηθούν να έλθουν πιο κοντά µας να µπούν περισσότερο στην καθηµερινή µας ζωή σέρνοντας την οµορφιά της λαϊκής µας φαντασίας, τη ζεστασιά της παράδοσης».
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εποχής «Μετά τα εγκαίνια της εκθέσεως, εις τα γραφεία του «Χρυσοστόµου» έγινε µε πρωτοβουλία του κ. ∆ηµάρχου σύσκεψις τούτου µετά του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου, εκπροσώπων πνευµατικών σωµατείων της πόλεως και φιλότεχνων συµπολιτών, κατά την οποία συνεζητήθη το θέµα της ιδρύσεως είς την πόλιν µας Μουσείου Κρητικής Λαϊκής Τέχνης, κατόπιν και εξ αφορµής της δηλώσεως της κ. Ελένης Φραντζεσκάκη ότι προσφέρεται να συµβάλη είς την οργάνωσίν και τον πλουτισµόν του Μουσείου τούτου.
Υπό τον συσκεφθέντων ανεγνωρίσθη η ανάγκη της ιδρύσεως του εν λόγω Μουσείου ο δε κ. ∆ήµαρχος εδήλωσεν ότι συντόµως θα προκαλέση απόφασιν του ∆ηµοτικού Συµβουλίου περί ιδρύσεως του Μουσείου τούτου ως αυτοδιοικούµενου ∆ηµοτικού Ιδρύµατος.
Πρέπει να σηµειωθεί ότι, πλην της Ελένης Φραντζεσκάκη και άλλοι συµπολίται, φιλότεχνοι, εδήλωσαν ήδη προς τον κ. ∆ήµαρχον ότι είναι έτοιµοι να συµβάλουν είς τον πλουτισµόν του ιδρυθησοµένου Μουσείου δι’ έργων Κρητικής Λαϊκής Τ¨εχνης τα οποία κατέχουν.
Θεωρείται δε βέβαιον ότι και από την ύπαιθρον του Νοµού θα υπάρξουν αξιόλογοι δωρεαί τοιούτων έργων, ώστε το εν λόγω Μουσείον από της ενάρξεως της λειτουργίας του να έχη αρκετά και αξιόλογα εκθέµατα.
Ως εδηλώθη µετά την ανωτέρω σύσκεψιν, σκοπός της ιδρύσως του Μουσείου τούτου είναι η διάσωσις και η διατήρησις της παραδοσιακής Κρητικής Λαϊκής Τέχνης»