Σήμερα γυρνάμε τον χρόνο πίσω 46 χρόνια και σταματάμε στο φύλλο της 10ης Οκτωβρίου 1976 και μία είδηση που αφορά στο ενετικό λιμάνι των Χανίων.
Συγκεκριμένα, στο φύλλο εκείνης της ημέρας φιλοξενείται η απάντηση του τότε υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών Κωνσταντίνου Τρυπάνη σχετικά με το ενετικό λιμάνι των Χανίων και την αξιοποίησή του.
Διαβάζουμε σχετικά «Η ίδρυση Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων στα Χανιά, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθή τώρα, όπως επίσης και η “αξιοποίηση” του Ενετικού Λιμένος Χανίων, εκτός από ορισμένα μικρά έργα που θα γίνουν σαυτόν, και τα οποία δεν θα προκαλέσουν ζημιές στη γραφικότητα της περιοχής.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων του βουλευτή κ. Πολ. Πολυχρονίδη πρός το υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών. Το πλήρες κείμενο της απαντήσεως έχει ως εξής:
“Είς απάντησιν επί τών υπ’ αριθμ. Πρωτ. 6/17-6-1976 και 161/16-7-1976 υμετέρων έγγραφων δι’ ων διαβιβάσθησαν ημίν ερωτήσεις συναφείς του βουλευτού κ. Π. Πολυχρονίδη, έχομεν την τιμήν να γνωρίσωμεν υμίν τα κάτωθι:
Ο γραφικώτατος Ενετικός λιμήν Χανίων κατασκευασθείς περίπου το έτος 1252 έπρεπε να προστατευθή από οιασδήποτε αλλοιώσεως της μορφής του, δι’ ο εχαρακτιρίσθη διατηρητέος μεθ’ όλης της παλαιάς πόλεως Χανίων.
Όπως είναι φυσικόν άρσις του χαρακτηρισμού του λιμένος ή των λιμενικών εγκαταστάσεων είναι εκ των πραγμάτων αδύνατος.
Αι κατά καιρούς προτεινόμεναι «αξιοποιήσεις» του λιμένος μόνον ζημίας θα επροκάλουν είς αυτόν, δι’ ο και δεν ενεκρίθησαν υπό της Γενικής Διευθύνσεως Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεως.
Η μόνη δυνατή «αξιοποίηση» καθ’ ημάς είναι η αποκατάστασις της αρχικής μορφής του λιμένος ή δε κατασκευή ωρισμένων απαραίτητων έργων προς εξυπηρέτησιν των θαλαμηγών είναι ανάγκη να πραγματοποιηθή μόνον κατόπιν εγκεκριμένης υπό της Υπηρεσίας μελέτης πρός αποφυγήν αλλοιώσεως της μορφολογίας του χώρου.
Παρά ταύτα η ΓΔΑΑ ενέκρινε και εκτελούνται ήδη υπό του Λιμενικού Ταμείου Χανίων εργασίαι επισκευής και συντηρήσεως του Ενετικού λιμένος.
Οσον αφορά είς την ίδρυσιν Εφορειών Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων είς Χανιά υπό τάς παρούσας συνθήκες ελλείψεως επιστημονικού προσωπικού δεν είναι δυνατή.
Πιστεύομεν όμως ότι τούτο θα καταστή δυνατόν να αντιμετωπισθή μετά την έγκρισιν του νέου οργανισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών και την αύξησιν των οργανικών θέσεων των Αρχαιολόγων.
Εν τούτοις η ΓΔΑΑ εν τη προσπάθεια της να βοηθήση είς την ταχείαν κατά το δυνατόν περαίωσιν των υποθέσεων των πολιτών είς Χανιά ετοποθέτησε εκεί Επιμελητήν Βυζαντινών Αρχαιοτήτων,παρά την ύπαρξιν είς άλλας περιοχάς της χώρας τρομερών ελλείψεων είς επιστημονικόν προσωπικόν. Σημειωτέων ότι υφίσταται είς Χανιά και Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
Ο υπουργός
Κ.Α. Τρυπάνης»