Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

1976: Προσοχή στις ψείρες

Νοέμβριος του 1976 και όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της 13ης Νοεμβρίου εκείνου του έτους οι… ψείρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε σχολεία του νομού μας και η αρμόδια τότε Διεύθυνση Σχολικής Υγιεινής έδινε οδηγίες σε γονείς και εκπαιδευτικούς για την καταπολέμησή τους.

Διαβάζουμε αναλυτικά «Ψείρες πολλές, φαίνεται, να κυκλοφορούν… και πάλιν παντού. Γι’ αυτό η Διεύθυνση Σχολικής Υγιεινής στα Χανιά, εξέδωσε χθές την παρακάτω σχετική ανακοίνωση:

“Εξ αφορμής σχετικού δημοσιεύματος, είς τον περιοδικόν τύπον αυτήν την φοράν, αλλά και παραπόνων και απειλών ακόμη από τηλεφώνου, γνωρίζομεν είς τους γονείς, για μιά ακόμη φοράν, ολίγα τινά περί ψείρας. Πολλοί κατηγορούν τις Υγειονομικές Υπηρεσίες διότι δεν ψεκάζουν τα σχολεία.

Η ψείρα όμως, πρέπει να γνωρίζουν, ζή στους ανθρώπους και στα ρούχα και όχι στους τοίχους και τα θρανία όπως οι ψύλλοι και κορηοί, επομένως ο ψεκασμός δεν πρόκειται να φέρη κανένα αποτέλεσμα. Την τελευταίαν τριετίαν ψείρες εμφανίστηκαν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά σχολεία της Ελβετίας, Γαλλίας κλπ, εδόθησαν κατ’ επανάληψιν οδηγίες είς τους δασκάλους, αλλά η εξαφάνισις της ψείρας είναι έργον γονέων και μονόν.

Το καλοκαίρι παρουσιάστηκαν κρούσματα και στις κατασκηνώσεις και πολλοί γονείς ζήτησαν σχετικές οδηγίες.

Ας μη γελούνται οι γονείς που έχουν καθαρά παιδιά, και σ’ αυτά θα πάη η ψείρα, φτάνει να συναναστραφούν άλλα παιδιά που έχουν ήδη ψείρες και από τα παιδιά και οι γονείς και οι δάσκαλοι θα κολλήσουν.

Ετσι η ψείρα μεταδίδεται και εξαπλώνεται. Οι δάσκαλοι κάνουν και πρέπει να κάνουν συχνά επιθεωρήσεις. Και είς περιπτώσιν που θα βρουν ψείρες ή κόνιδες πρέπει να απομακρύνουν το παιδί από το σχολείο μέχρις εξαφανίσεως των ψειρών από τα μαλλιά διότι διαφορετικά θα τις μεταδώσουν και στα άλλα παιδιά και έτσι το κακό γενικεύεται.

Η ευθύνη όμως βαρύνει κυρίως τους γονείς οι οποίοι οφείλουν καθημερινώς να ελέγχουν και να παρακολουθούν το παιδί τους οπότε είς περίπτωσιν που θα βρουν ψείρες ή κόνιδα να το κρατούν στο σπίτι και να αρχίζουν την καθαριότητα για την εξάλειψη των.

Αυτή γίνεται με επάλειψη των μαλλιών με χλιαρό διάλυμα ξυδιού και νερού 50%, καλό κτένισμα με λεπτή κτένα και πασπάλισμα με αντιφθειρική σκόνη, τούτο επί 3 ημέρας συνεχώς, μετά 8 ημέρας θα επαναληφθή. Γενικό λουτρό και αλλαγή εσωρούχων καθημερινώς.

Προληπτικώς πρέπει να γίνεται συχνά λουτρόν, συχνό λούσιμο της κεφαλής και αλλαγή εσωρούχων, σε ύποπτες δε περιπτώσεις με αντιφθειρική σκόνη μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Συνιστώμεν επίσης κοντά μαλλιά στα κοριτσάκια και κούρεμα των αγοριών».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα