Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1976: Προσοχή στις ψείρες

47 χρόνια πριν και οι µαθητές των σχολείων αντιµετώπιζαν σοβαρό πρόβληµα µε τις… ψείρες. Για τον λόγο αυτό όπως διαβάζουµε στο φύλλο της 13ης Νοεµβρίου 1976 η ∆ιεύθυνση Σχολικής Υγιεινής έδινε οδηγίες σε γονείς και εκπαιδευτικούς για την καταπολέµηση των ψειρών.

∆ιαβάζουµε αναλυτικά «Ψείρες πολλές, φαίνετα, να κυκλοφορούν… και πάλιν παντούν. Γι’ αυτό η ∆ιεύθυνση Σχολικής Υγιεινής στα Χανιά, εξέδωσε χθές την παρακάτω σχετική ανακοίνωση:
«Εξ αφορµής σχετικού δηµοσιεύµατος, είς τον περιοδικόν Τύπον αυτήν την φοράν, αλλά και παραπόνων και απειλών ακόµη από τηλεφώνου, γνωρίζοµεν είς τους γονείς, για µιά ακόµη φοράν, ολίγα τινά περί ψείρας. Πολλοί κατηγορούν τις Υγειονοµικές Υπηρεσίες διότι δεν ψεκάζουν τα σχολεία.
Η ψείρα όµως, πρέπει να γνωρίζουν, ζή στους ανθρώπους και στα ρούχα και όχι στους τοίχους και τα θρανία όπως οι ψύλλοι και κορηοί, εποµένως ο ψεκασµός δεν πρόκειται να φέρη κανένα αποτέλεσµα. Την τελευταίαν τριετίαν ψείρες εµφανίστηκαν όχι µόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά σχολεία της Ελβετίας, Γαλλίας κλπ, εδόθησαν κατ’ επανάληψιν οδηγίες είς τους δασκάλους, αλλά η εξαφάνισις της ψείρας είναι έργον γονέων και µονόν.
Το καλοκαίρι παρουσιάστηκαν κρούσµατα και στις κατασκηνώσεις και πολλοί γονείς ζήτησαν σχετικές οδηγίες.
Ας µη γελούνται οι γονείς που έχουν καθαρά παιδιά, και σ’ αυτά θα πάη η ψείρα, φτάνει να συναναστραφούν άλλα παιδιά που έχουν ήδη ψείρες και από τα παιδιά και οι γονείς και οι δάσκαλοι θα κολλήσουν.
Ετσι η ψείρα µεταδίδεται και εξαπλώνεται. Οι δάσκαλοι κάνουν και πρέπει να κάνουν συχνά επιθεωρήσεις. Και είς περιπτώσιν που θα βρουν ψείρες ή κόνιδες πρέπει να αποµακρύνουν το παιδί από το σχολείο µέχρις εξαφανίσεως των ψειρών από τα µαλλιά διότι διαφορετικά θα τις µεταδώσουν και στα άλλα παιδιά και έτσι το κακό γενικεύεται.
Η ευθύνη όµως βαρύνει κυρίως τους γονείς οι οποίοι οφείλουν καθηµερινώς να ελέγχουν και να παρακολουθούν το παιδί τους οπότε είς περίπτωσιν που θα βρουν ψείρες ή κόνιδα να το κρατούν στο σπίτι και να αρχίζουν την καθαριότητα για την εξάλειψη των.
Αυτή γίνεται µε επάλειψη των µαλλιών µε χλιαρό διάλυµα ξυδιού και νερού 50%, καλό κτένισµα µε λεπτή κτένα και πασπάλισµα µε αντιφθειρική σκόνη, τούτο επί 3 ηµέρας συνεχώς, µετά 8 ηµέρας θα επαναληφθή.
Γενικό λουτρό και αλλαγή εσωρούχων καθηµερινώς.
Προληπτικώς πρέπει να γίνεται συχνά λουτρόν, συχνό λούσιµο της κεφαλής και αλλαγή εσωρούχων, σε ύποπτες δε περιπτώσεις µε αντιφθειρική σκόνη µία ή δύο φορές την εβδοµάδα.
Συνιστώµεν επίσης κοντά µαλλιά στα κοριτσάκια και κούρεµα των αγοριών».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα