Σήµερα µέσα από την στήλη µας γυρνάµε τον χρόνο στις 6 Μαρτίου 1976 και στο πρωτοσέλιδο της εφηµερίδας όπου φιλοξενείται η µακέτα και η πρόταση – έκθεση του ΤΕΕ προς τον ∆ήµο Χανίων για την ανέγερση δηµαρχιακού µεγάρου.
Όπως διαβάζουµε στο σχετικό ρεπορτάζ «Πρόταση υποβλήθηκε στο ∆ήµο Χανίων για την σωστή οικοδόµηση και αξιοποίηση του οικοδοµικού τετραγώνου, όπου σήµερα στεγάζονται οι υπηρεσίες του.
Η πρόταση έγινε από το Τµήµα του Τεχνικού Επιµελητηρίου ∆υτ. Κρήτης, ύστερα από κοινή σύσκεψη µελών του µετά του ∆ηµάρχου, εκπροσώπων των Τεχνικών Υπηρεσιών του Νοµού και επιστηµονικών Σωµατείων».
Στη συνέχεια τονίζεται ότι «Το Τεχνικό Επιµελητήριο ∆υτ. Κρήτης, ύστερα από εκείνη τη σύσκεψη εντελώς δωρεάν, ανέλαβε να µελετήση το όλο πρόβληµα από τεχνικοοικονοµικής πλευράς και να κάνη συγκεκριµένες προτάσεις στον ∆ήµο.
Πράγµατι όπως πληροφορούµαστε» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου «στο ∆ήµο παραδόθηκε σχετική έκθεση και σχέδιο του κτιρίου που προτείνεται ν’ ανεγερθή στη θέση του παλαιού:
Σύµφωνα µε την έκθεση το κτίριο θ’ αποτελείται από τους παρακάτω χώρους:
«α- Από δύο υπόγειους σταθµούς αυτοκινήτων (πάρκινγκ) συνολικής επιφάνειας 2×2.140 ίσον 4.280 τ.µ. και µε δυναµένη εξυπηρέτηση 120 αυτοκινήτων.
β- Από το ισόγειο, που θα έχη καταστήµατα, µε διάταξη περίπου όµοια µε την σηµερινή. Η συνολική κάλυψη του ισογείου είναι 2.140 τµ περίπου.
γ- Από τον πρώτο µετά το ισόγειο όροφο που προβλέπεται να γίνη ∆ηµαρχείο µε όλες τις Υπηρεσίες του. Η κάλυψη του πρώτου ορόφου είναι ίδια µε την κάλυψη του ισογείου (2.140 τµ)
δ- Από τον εσωτερικό πύργο της οικοδοµής διαστάσεων περίπου 24Χ36 ίσον 864 τµ. Ο πύργος έχει θέση στον σηµερινό υφιστάµενο ακάλυπτο χώρο και κατά το στάδιο της κατασκευής του κτιρίου προβλέπεται εκτός µόνο ένος τµήµατος απ’ όπου θα γίνεται η προσπέλαση στο εσωτερικό εργοτάξιο πλάτους 8 µέτρων.
Ο εσωτερικός πύργος αποτελείται από γραφεία. Προτείνεται η κατασκευή των από πλευράς εσωτερικών διαχωρισµάτων, να είναι τελείως ελεύθερη για να υπάρχη η δυνατότητα διαµόρφωσης των γραφείων – µε κινητά χωρίσµατα – ανάλογα µε την εκτιµόµενη ζήτηση στο τελικό στάδιο κατασκευής των».