Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1977: Από την Αθήνα στα Χανιά µε µία µικρή εξωλέµβια

Για το πρωτότυπο εγχείρηµα πατέρα και γιου να έρθουν από την Αθήνα στα Χανιά µε εξωλέµβια βάρκα διαβάζουµε στο ρεπορτάζ της 30ης Ιουνίου 1977.

Όπως διαβάζουµε στο ρεπορτάζ της εποχής «µε µία φουσκωτή βάρκα τεσσάρων µέτρων πατέρας και γιός έφθασαν χθές το πρωί από τον Πειραιά στα Χανιά, συµµετέχοντας µε τον πρωτότυπο αυτό τρόπο, στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη Ναυτική Εβδοµάδα.
Πλήρωµα της βάρκας ήταν ο ∆ηµήτρης Καστάνιας, 52 χρόνων, µηχανολόγος, διευθυντής πωλήσεων λιπαντικών της Φίνα και ο γιός του Αλέκος, 16 χρονών µαθητής Λυκείου».
Όσον αφορά το ταξίδι των δύο τολµηρών ναυτικών «πατέρας και γιός ξεκίνησαν στις 11 π.µ. το Σάββατο από τη Γλυφάδα και αφού «έπιασαν» Υδρα στις 3 το απόγευµα έφθασαν στις Σπέτσες.
Το πρωί της Κυριακής είχαν φθάσει στη Μονεµβασιά και τη ∆ευτέρα στα Κύθηρα (Καψάλι). Από κει ξεκίνησαν προχθές τα ξηµερώµατα και έφθασαν στα Χανιά στις 10 το πρωί.
Σκοπός του ταξιδιού ήταν βασικά η συµµετοχή στην Ναυτική Βδοµάδα αλλά και ένας τρόπος για να δείξουν ότι είναι εύκολο να ξεφύγει κανείς από τα συνηθισµένα σπόρ».
Σχετικά µε την δυσκολίες που αντιµετώπισαν πατέρας και γιος «οι δυσκολίες του ταξιδιού είχαν προβλεφθεί και ήδη είχαν κάνει ταξίδια µέχρι τον Πόρο, ενώ σκοπεύουν να συνεχίσουν το ερχόµενο καλοκαίρι µε άλλα νησιά.
Το σκάφος που χρησιµοποίησαν ήταν ένα φουσκωτό «Ζόντιακ» µε µηχανή «Τζόνσον 35» και µιά εφεδρική «Τζόνσον 4», µε µόνο όργανο µιά διοπτρική πυξίδα.
Ας σηµειωθεί ότι όλη η οικογένεια αγαπά τη θάλασσα (πατέρας, µητέρα και γιός είναι δύτες) κι όλοι τους αγαπούν ιδιαίτερα την Κρήτη.
Το ταξίδι αυτό είχε σχεδιασθεί πριν 6 µήνες και η µόνη δυσκολία που συνάντησαν ήταν η θαλασσοταραχή (7 µποφώρ) στον Κάτω Μαλέα αλλά και αυτό ξεπεράστηκε».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα