Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

1977: Οδηγίες στους κολυμβητές

44χρονια πριν και όπως διαβάζουμε στο φύλλο της εφημερίδας της 12ης Ιουνίου 1977, το Λιμεναρχείο Χανίων, δίνει συμβουλές προς τους κολυμβητές προκειμένου να υπάρχουν όσον τον δυνατόν λιγότερα ατυχήματα.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ της εποχής «επ’ ευκαιρία της ενάρξεως των θαλασσίων λουτρών το Λιμεναρχείο Χανίων, παρέχει τις κατωτέρω οδηγίες πρός τους λουόμενους για την πρόληψη ατυχημάτων, τα οποία πολλές φορές αποβαίνουν μοιραία για τη ζωή των:

Μην απομακρύνεσθε κολυμβώντας από την ακτή, ειδικώτερον δε όταν δεν γνωρίζετε καλή κολύμβηση. Υπολογίζετε πάντοτε την επιστροφή, η οποία είναι περισσότερο κουραστική.
Αποφεύγετε να μπαίνετε στη θάλασσα και να κολυμβάτε μετά το φαγητό και πρίν περάσουν 3-4 ώρες από του γεύματος.

Αποφεύγετε την χρήση οινοπνευματωδών ποτών πρό της κολυμβήσεως.

Μη μπαίνετε στη θάλασσα και μη κολυμβάτε όταν είστε κουρασμένοι.

Μη κολυμβάτε στις περιοχές που υπάρχουν πινακίδες ότι τα νερά είναι μολυσμένα
Αποφεύγετε τις καταδύσεις σε περιοχές που δεν γνωρίζετε το βάθος ή την σύσταση του βυθού. Εχετε πάντοτε ανοικτούς τους οφθαλμούς σας μέσα στη θάλασσα.

Μην αφήνετε μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς επιτήρηση. Ιδιαιτέρα προσοχή χρειάζεται για τα παιδιά που δεν γνωρίζουν κολύμβηση.

Κατά τη διάρκεια της κολυμβήσεως πρέπει να έχετε υπόψη:

Αν αισθανθήτε ρίγη η ζάλη εξέλθετε αμέσως από την θάλασσα

Αν κουρασθήτε κολυμβώντας, μη πανικοβληθήτε. Παραμείνατε στην επιφάνεια σε ύπτια θέση. Οταν ξεκουρασθήτε, κολυμβήστε ήρεμα προς την ακτή.

Οταν πάθετε κράμπα μη φοβηθήτε. Χαλαρώστε το μέλος που πιάστηκε και με αργές κινήσεις κολυμβήστε πρός την ακτή, χρησιμοποιώντας τα άλλα μέρη του σώματος.

Αν αντιληφθήτε κολυμβητή να ζητεί βοήθεια και δεν γνωρίζετε πώς να τον βοηθήσετε, καλέσατε και σεις βοήθεια.

Γενικώτερα, φέρονται είς γνώση των κολυμβητών τα ακόλουθα:

Οι χρησιμοποιούντες “ψαροντούφεκα” πρέπει να απομακρύνονται από τους οργανωμένους χώρους λουτρικών εγκαταστάσεων ή τις ελεύθερες για κολύμβηση περιοχές.

Μην εκτίθεστε στον ήλιο για αρκετή ώρα, ιδιαιτέρως κατά τα πρώτα θαλάσσια λουτρά, όταν δεν έχετε ακόμα προσαρμοσθή στην ηλιοθεραπεία. Μην λησμονήτε τον κίνδυνο εγκαυμάτων ή ηλιάσεως

Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι κολυμβητές όπως ακολουθούν τις οδηγίες των Λιμενικών Οργάνων και να τους συμπαρίστανται στην αποστολή τους, ώστε το φετεινό θέρος να περάσει έαν είναι δυνατόν χωρίς ατυχήματα»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα