Σήμερα μέσα από τη στήλη μας αναδημοσιεύουμε ένα ρεπορτάζ που φιλοξενείται στο φύλλο της 22ας Αυγούστου 1978 και αφορά στη… στράτευση των πρώτων Ελληνίδων!
Αναφέρει το ρεπορτάζ της εποχής σχετικά «οι πρώτες Ελληνίδες θα καταταγούν στο στράτευμα πιθανότατα μέσα στο Νοέμβριο. Ηδη ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αβέρωφ υπέγραψε διαταγή με την οποία εγκρίνεται η εθελούσια κατάταξη στο Στράτο, στο Ναυτικό και στην Αεροπορία, κατά το έτος 1978, όσων γεννήθηκαν κατά τα έτη 1946 έως και 1960 και επιθυμούν να εκπληρώσουν θητεία ως κληρωτές πρότακτοι.
Ο αριθμός των κατατασσομένων ορίζεται σε 220 και θα κατανεμηθούν:
– Στο Στρατό 110
– Στο Ναυτικό 55
– Στην Αεροπορία 55
Οι υποψήφιες πρέπει:
1) Να έχουν γραμματικές γνώσεις απόφοιτου ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, Λυκείου, Γυμνασίου ή Γ’ τάξεως 6ξιου παλαιού τύπου.
2) Να έχουν την συγκατάθεση του πατέρα ή του κηδεμόνα εφόσον είναι ανήλικες
3) Να είναι υγιείς
4) Να είναι γραμμένες στο δημοτολόγιο Δήμου ή Κοινότητας
Οσες έχουν τα πιο πάνω προσόντα και θέλουν να καταταγούν προσκαλούνται να καταθέσουν τα κάτωθι δικαιολογητικά μέχρι της 31ης Οκτωβρίου:
α) Αίτηση
β) Δήλωση του πατέρα ή του κηδεμόνα
γ) Πιστοποιητικό Δήμου ή Κοινότητος στο οποίο να φαίνονται τα στοιχεία εγγραφής στο Δημοτολόγιο
δ) Αποδεικτικό γραμματικών γνώσεων, καθώς και κάθε άλλο αποδεικτικό για υπάρχουσες τεχνικές ή ειδικές γνώσεις.
Οσες μένουν στην περιοχή Αθηνών – Πειραιώς και Αττικής, θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά αυτοπροσώπως στο κέντρο βασικής εκπαιδεύσεως γυναικών, στρατόπεδο Βασιλέως Γεωργίου Β’ τέρμα Γουδί. Οι τής υπολοίπου Ελλάδος στο πλησιέστερο πρός τον τόπο διαμονής τους στρατολογικό γραφείο.
Η πρόσκληση για κατάταξη θα γίνει ονομαστικά και θα ορίζεται η ημερομηνία της κατατάξεως, κέντρο βασικής εκπαιδεύσεως, Γουδί, Αθήνα.
Η σωματική ικανότητα αυτών που θα κληθούν θα εξετασθεί από ειδικό στρατολογικό συμβούλιο.
Οι ενδιαφερόμενες πρέπει να γνωρίζουν ότι:
– Η διάρκεια της θητείας τους είναι 14μήνες και
– Μετά την εκπλήρωσή της θητείας τους, είναι δυνατή η ανακατάταξη τους η μονιμοποίησή τους, εφόσον το επιθυμούν και κατόπιν επιλογής.
Στη περίπτωση αυτή η βαθμολογική τους εξέλιξη θα είναι η ίδια με εκείνη των ανδρών της ίδιας κατηγορίας.
Αν μετά την κατάταξη τους εμφανισθεί ένας από τους λόγους απαλλαγής τους μπορούν να ζητήσουν την απόλυσή τους από τις τάξεις του στρατεύματος.
Από την κατάταξη τους αποκτούν τη στρατιωτική ιδιότητα και υπάγονται στις διατάξεις και τους κανομισμούς στους οποίους υπάγονται και οι άρρενες.
Μετά την εκπλήρωση της θητείας τους, εφόσον επιτύχουν σε διαγωνισμό προσλήψεως τους ως υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, οργανισμών κοινής ωφέλειας η Τραπεζών λαμβάνουν προσαύξηση της βαθμολογίας κατά ποσοστό 5% για τον καθορισμό της σειράς επιτυχίας.
Οι προβλεπόμενες ειδικότητες είναι:
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ:
– Γραφεύς για όλα τα όπλα και σώματα
– Γραφεύς κέντρου επικοινωνιών, χειριστής πίνακος, χειριστής τηλετύπων για τις διαβιβάσεις
– Βοηθός αναισθησιολόγου, βοηθός βιοχημικού εργαστηρίου, βοηθός μικροβιολογικού εργαστηρίου για το υγειονομικό
ΓΙΑ ΤΟ Π. ΝΑΥΤΙΚΟ:
– Διαχειρίστρια
– Τηλεφωνήτρια
ΓΙΑ ΤΗΝ Π. ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
– Δακτυλογράφος
– Διαχειρίστρια
– Μετεωρολόγος
Αριθμός γυναικών ανωτατών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προβλέπεται να αποσταλεί στο εξωτερικό για εκπαίδευση, μετά την οποία θα ονομασθούν αξιωματικοί και θα έχουν την δυνατότητα περαιτέρω εξελίξεως
Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να ζητήσουν πίσω την αίτηση κατατάξεως τους μέχρι 7 Νοεμβρίου 1978»