Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1978: Ιδρύθηκε εταιρεία για την ανάπτυξη του Αποκόρωνα

Για την ίδρυση εταιρείας -με πρωτοβουλία του μακαριστού Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου- που σκοπό είχε την ανάπτυξη του Αποκόρωνα διαβάζουμε στο φύλλο 18ης Μαΐου 1978.

Αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ «πραγματοποιήθηκε χθές στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, συγκέντρωση των Χανιωτών που κατάγονται από τον Αποκόρωνα και φίλων της επαρχίας Αποκορώνου.
Παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γερμανίας κ. Ειρηναίος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Ειρηναίος, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μαρής, οι επιθεωρητές Μέσης Εκπαιδεύσεως κ.κ. Πανηγυράκης και Σταυρακάκης και πολλοί άλλοι Χανιώτες.
Η συγκέντρωση έγινε μετά από πρόσκληση του Σεβ. Γερμανίας κ. Ειρηναίου, ο οποίος και μίλησε πρός τους συγκεντρωθέντες.
Σκοπός της συναντήσεως αυτής, είπε ο Σεβασμιώτατος είναι να συζητήσουμε για την εταιρεία που ήδη άρχισε να δημιουργείται και που σαν στόχο της έχει την ανάπτυξη του Αποκόρωνα.
Στην εταιρεία που έχει τίτλο «Εταιρεία Αναπτύξεως Επαρχίας Αποκορώνου» θα συμμετάσχουν Αποκορωνιώτες, όπου κι αν βρίσκονται.
Περισσότερο, όμως, τόνισε ο Σεβ., την εταιρεία θα μπορέσουν να τοποθετήσουν τα χρήματά των οι Ελληνες της Γερμανίας, οι οποίοι εργάζονται τόσο σκληρά για την απόκτησή των και πολλές φορές τα βλέπουν να χάνονται στις γερμανικές τράπεζες που τα καταθέτουν.
Αφορμή για την ίδρυση της εταιρείας, είπε ο κ. Ειρηναίος, είναι ακόμη η ερήμωση και η εγκατάληψη της επαρχίας Αποκορώνου, από τον ενεργό πληθυσμό.
Βλέπω, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, να εργάζονται στη Γερμανία χιλιάδες Έλληνες και λυπάμαι που όλοι αυτοί δεν μπορούν να δουλέψουν στον τόπο τους.
Πιστεύω ότι με την εταιρεία που ιδρύσαμε θα μπορέσει ο Αποκόρωνας να αναπτυχθεί, να συγκρατήσει τους λίγους ανθρώπους που μείνανε στα χωριά και να φέρει πίσω όλους αυτούς που για διάφορους λόγους κατά καιρούς τον εγκατέλειψαν.
Μετά τον Σεβασμιώτατο Γερμανίας μίλησε για λίγο ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Ειρηναίος, ο οποίος ευχήθηκε να πετύχει η εταιρεία για το καλό του Αποκόρωνα και όλης της Κρήτης.
Ευχές για την επιτυχία της εταιρεία, είπαν ακόμη, οι κ.κ. Γ. Παπαδάκης, Στ. Πανηγυράκης, Ραϊλάκης και Ντερμανάκης ο οποίος τόνισε ότι η εταιρεία θα πρέπει να περιλάβει μέσα στους στόχους της και τον εκπολιτιστικό τομέα.
Τις ομιλίες έκλεισε ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μαρής ο οποίος είπε ότι σαν Αποκορωνιώτης, αλλά και σαν Χανιώτης εύχεται να πετύχει η εταιρεία, θα καταβάλει δε γι’ αυτό κάθε προσπάθεια για το καλό όλων.
Σημειωτέον ότι το κεφάλαιο της εταιρείας είναι 75 εκατομμύρια και διαιρείται σε 75.000 μετοχές των χιλίων δραχμών»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα