Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1978: Προτομή του Σταυριανού τοποθετήθηκε στον Δημοτικό Κήπο

Για την τοποθέτηση της προτομής του οπλαρχηγού Σταυριανού Ανδρ. Πολέντα ή Σισανέ στον Δημοτικό Κήπο Χανίων, διαβάζουμε στο φύλλο της 8ης Σεπτεμβρίου 1978.
Αναφέρει αναλυτικά το ρεπορτάζ της εποχής «στο Δημοτικό Κήπο Χανίων τοποθετήθηκε σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προτομή του αείμνηστου οπλαρχηγού Σταυριανού Ανδρ. Πολέντα ή Σισανέ.
Ο Σταυριανός Πολέντας άρχισε την επαναστατική του δράση από το έτος 1875 και διακρίθηκε παντού και πάντοτε για το θερμό πατριωτισμό του και τη παλληκαριά του. Κατά τη Μεταπολιτευτική Επανάσταση ήταν επιφανές μέλος της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής, έλαβε δε μέρος σε πόλλες μάχες κατά τα έτη 1895 – 96 εναντίον του τουρκικού στρατού και ετραυματίσθηκεν επανειλημμένως. Επί Κρητικής Πολιτείας, είχεν εκλεγεί και διατελέσει Πληρεξούσιος κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913, οργάνωσε δικό του αντάρτικο σώμα και επολέμησε στο Ηπειρωτικό Μέτωπο. Ο ίδιος και το αντάρτικο σώμα του διακρίθηκαν για τον ηρωισμό των στις μάχες τού Δρίσκου, του Συρράκου, της Αετορράχης κλπ. Και κατά τη γερμανική κατοχή ακόμη, παρ’ όλα τα γηρατειά του, έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και μάλιστα επολέμησε κατά των Γερμανών στην ιστορική μάχη του Βαφέ. Έζησε και εχάρηκε και τη νέα απελευθέρωση της Κρήτης και της Ελλάδας και πέθανε σε βαρύ γήρας σε ηλικία 104 ετών στις 14-10-1959.
Ο Δήμος Χανίων τον ετίμησε μετά τον θάνατό του με την ονομασία ενός δρόμου της πόλεως ως Σταυριανού Πολέντα.
Η αποκάλυψη της προτομής του, που έγινε με πρωτοβουλία και δαπάνη της οικογένειάς του θα γίνει την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 11 π.μ.
Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων καλούνται και παρακαλούνται να παραστούν όλοι όσοι τιμούν την μνήμη του εθνικού αυτού αγωνιστή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα