Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1978: Το παλιό Δημαρχείο κι άλλα ενετικά κτίρια είναι απαραίτητα για το Πολυτεχνείο Κρήτης

Για την παραχώρηση του κτηρίου που στέγαζε το Δημαρχείο Χανίων στην παλιά πόλη των Χανίων και άλλων ενετικών κτηρίων στο Πολυτεχνείο Κρήτης
-μετά από πρόταση των “Χ.ν.”- διαβάζουμε στο φύλλο της 17ης Αυγούστου 1978.
Αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ της εποχής «Το παλιό δημαρχείο στο λιμάνι όπως κι άλλα κτήρια της παλιάς πόλης θα παραχωρηθούν στο Πολυτεχνείο Κρήτης για να καλύψουν πολλές από τις ανάγκες της λειτουργίας του.
Τα “Χανιώτικα Νέα” κατ’ επανάλειψη είχαν γράψει για τη χρησιμότητα των κτιρίων αυτών, που όπως αναφέρεται στο παρακάτω έγγραφο Δ.Ε. του Πολυτεχνείου “μπορούν θαυμάσια να χρησιμοποιηθούν και ναποτελέσουν την επίσημη έδρα του Ιδρύματος”.
Αναλυτικά η Διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης έστειλε στο Δήμαρχο Χανίων κ. Μαρή το παρακάτω έγγραφο:
“Κύριε Δήμαρχε,
Όπως γνωρίζετε οι μόνιμες εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης πρόκειται να αναπτυχθούν στην περιοχή του Ακρωτηρίου. Απαραίτητο θεωρείται το νέο ίδρυμα να διαθέτει ορισμένους χώρους και μέσα στην πόλη των Χανίων για να στεγασθούν δραστηριότητες οι οποίες θα αποτελέσουν τον κρίκο και την ιστορία της με το νέο ίδρυμα.
Χαιρόμαστε που τόσο εσείς όσο και οι άλλοι τοπικοί παράγοντες της πόλεως έχετε επικροτήσει αυτή την ιδέα.
Οι προτάσεις σας, να διατεθούν στο Πολυτεχνείο, το παλιό Δημαρχείο στην πλατεία Τελωνείου, οι παλιές φυλακές που βρίσκονται δίπλα απ’ αυτό και η Ενετική λόγγια στην οδό Ζαμπελίου, μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους γιατί ανταποκρίνονται πλήρως πρός τη φιλοσοφία και την ανάγκη που πρόκειται να καλύψουν. Πράγματι το παλιό Δημαρχείο μπορεί θαυμάσια να αποτελέσει την επίσημη έδρα του ιδρύματος στην οποία θα υπάρχει και η αίθουσα τελετών, μέρος της βιβλιοθήκης του και μόνιμη έκθεση του έργου του. Η ιστορική του πρόσοψη θα αποτελέσει χαρακτηριστικό του ιδρύματος και θα συμβολίζει την ιστορική συνέχεια της πνευματικής προόδου της πόλεως. Αξιοπούμενο από το Πολυτεχνείο Κρήτης το κτίριο αυτό θα μπορεί να τίθεται και στη διάθεση του Δήμου για επίσημες εκδηλώσεις.
Στις παλιές φυλακές μπορούν να εγκατασταθούν οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου Αποκαταστάσεως μνημείων που προβλέπεται να αναπτύξει το ίδρυμα και η Ενετική λόγγια μπορεί να γίνει μεταξύ άλλων ο ξενώνας των επίσημων επισκεπτών.
Η Δ.Ε. του Πολυτεχνείου Κρήτης, παράλληλα με τις δικές της ενέργειες σας παρακαλεί όπως ενεργήσετε πρός τα αρμόδια νομικά πρόσωπα στα οποία ανήκουν τα παραπάνω κτίρια, ώστε διά του κύρους σας, γίνει δυνατό να κινηθεί ή διαδικασία μεταβιβάσεως των στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Με τιμή
Π.Σ. Θεοχάρης
Καθηγητής ΕΜΠ”.
Ο κ. Δήμαρχος με ανακοίνωσή του Δημοτικού Συμβουλίου θα ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του και στη συνέχεια θα κάμει πρός τις αρμόδιες αρχές τα αναγκαία διαβήματα για την παραχώρηση των αναφερομένων στο έγγραφο κτιριακών χώρων προς το Πολυτεχνείο και γιά τους αναφερόμενους επίσης στο έγγραφο αυτό σκοπούς».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα