Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1978: Το θέμα του Αιγαίου στη Χάγη

Αρχές Οκτωβρίου του 1978 και όπως διαβάζουμε στο φύλλο της 8ης/10 στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα συζητούνταν το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
Αναφέρει το ρεπορτάζ της εποχής «το διεθνές δικαστήριο της Χάγης θα αρχίσει συζητήσεις αυτή την εβδομάδα για να καθορίσει αν είναι αρμόδιο να αποφανθεί πάνω στην Ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου.
Η Τουρκία δεν δέχεται ότι το διεθνές Δικαστήριο έχει το δικαίωμα να χειρισθεί το θέμα της διαφοράς και δεν θα μετάσχει στην συζήτηση.
Η Ελλάς διακηρύσσει ότι η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρέωση στο παρελθόν να υποβάλει την διαφορά στο διεθνές δικαστήριο.
Η Ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι και οι δύο χώρες δεσμεύονται από μία συμφωνία που συνήφθη το 1928 να επιλύουν ειρηνικά τις διαφορές τους καθώς και με τη συμφωνία του Μαΐου 1975 μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών να υποβάλλουν το θέμα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο διεθνές δικαστήριο.
Η Ελλάς επιθυμεί όπως το δικαστήριο διακηρύξει ότι τα ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και να επιβεβαιώσει την δικαιοδοσία της Ελλάδος για έρευνες πετρελαίου στις περιοχές αυτές.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η διαφορά για την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα αποτελεί μέρος μόνο ενός ευρύτερου συνόλου διαφόρων που πρέπει να διευθετηθούν επί πολιτικού επιπέδου με διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Προς το παρόν, το δικαστήριο θα κρίνει αν είναι αρμόδιο να χειρισθεί την υπόθεση. Η Ελλάς κατέθεσε την προσφυγή της τον Ιούλιο του 1977, η Τουρκία αγνόησε την πρόσκληση του δικαστηρίου να υποβάλει τις απόψεις της»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα