Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1978: Ξένες εταιρίες ερευνούν στην Κρήτη για πετρέλαιο

1η Δεκεμβρίου του 1978 και όπως διαβάζουμε στο φύλλο της εφημερίδας εκείνης της ημέρας, ξένες εταιρίες διεξήγαγαν έρευνες για την εύρεση πετρελαίου στην Κρήτη.
Αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ της εποχής «Πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου έχουν εντοπισθεί έξω από την Κρήτη. Τη διαπίστωση αυτή έχουν καταλήξει ξένες εταιρίες (αγγλική και γερμανική) οι οποίες έκαναν και εξακολουθούν να διεξάγουν έρευνες στην περιοχή.
Ειδικά σκάφη των χωρών αυτών που είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα ερευνητικά όργανα έχουν κυριολεκτικά “χτενίσει” την ελπιδοφόρα περιοχή που βρίσκεται νότια της Κρήτης.
Πληροφορίες που διέρευσαν από γαλλικής πλευράς που διεξάγει έρευνες στην περιοχή το σκάφος “Σαρκώ” το μεγαλύτερο ερευνητικό σκάφος της Ευρώπης, ανέφεραν ότι η πετρελαιοφόρα περιοχή ή οποία βρίσκεται μέσα στα χωρικά και πολύ κοντά στα διεθνή ύδατα της χώρας μας αποτελεί συνέχεια της «πετρελαιοφόρου λεκάνης» που καταλήγει στη Λιβύη.
Οι έρευνες αυτές γίνονται με την άδεια των αρμοδίων ελληνικών αρχών, χωρίς ωστόσο να παρευρίσκονται πάνω στα σκάφη και να παρακολουθούν τις έρευνες ειδικοί της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου.
Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα ξένες εταιρίες, ακόμη και ο ΟΗΕ που έπαιρναν μέρος σε ερευνητικά προγράμματα στη χώρα μας τόσο για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου, όσο και ουρανίου, κρατούσαν για λογαριασμό τους τα λεπτομερή αποτελέσματα των ερευνών που έκαναν με την άδεια των ελληνικών αρχών.
Επισημαίνεται ότι η περίπτωση αυτή-που δεν είναι και η μοναδική- εγκυμονεί κινδύνους. Και τούτο επειδή το πετρέλαιο έχει συνδεθεί με την πολιτική. Ακόμα έχει συνδεθεί με την δημιουργία και την τερατώδη ανάπτυξη γιγαντιαίων επιχειρήσεων μονοπωλιακού, υπερεθνικού, πολυεθνικού τύπου, που καθορίζουν αυτές σε μεγάλο βαθμό την εθνική πολιτική των διαφόρων χωρών με βάση τα συμφέροντά τους.
Είναι γνωστή και χαρακτηριστική η ρήση του Ροκφέλερ: «Τα συμφέροντα της Στάνταρ Όιλ είναι και συμφέροντα των ΗΠΑ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα