Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

1978: Υστεροµινωικοί τάφοι µε αξιόλογα ευρήµατα στους Αρµένους Ρεθύµνου

Για την αποκάλυψη 13 υστεροµινωικών τάφων µε αξιόλογα ευρήµατα στους Αρµένους Ρεθύµνου διαβάζουµε στο φύλλο της εφηµερίδας της 24ης Αυγούστου 1978.
Αναφέρει το ρεπορτάζ της εποχής «∆εκατρείς, ακόµη, υστεροµινωικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στους Αρµένους Ρεθύµνου, µέσα στους οποίους βρέθηκαν πολλά αξιόλογα αρχαιολογικά αντικείµενα.
Οι τάφοι αυτοί είναι συνέχεια του επισηµανθέντος στην περιοχή αυτή από το 1969 υστεροµινωικού νεκροταφείου, το οποίο κατά δήλωση του Εφόρου Κλασσικών Αρχαιοτήτων ∆υτ. Κρήτης κ. Γιάννης Τζεδάκη, είναι η µεγαλύτερη νεκρούπολη υστεροµινωικής εποχής (1400 – 250 π.Χ.), που έχει ανακαλυφθεί µέχρι σήµερα.
Οι ανασκαφές στην περιοχή Αρµένων Ρεθύµνου άρχισαν το 1969, συνεχίσθηκαν το 1970, ‘71, ‘73, ‘76 και φέτος. Μέχρι σήµερα έχουν ανοιχτοί 120 τάφοι, σε µία έκταση 10 περίπου στρεµµάτων. Μέσα σ’ αυτούς βρέθηκαν διάφορα χάλκινα εργαλεία, λάρνακες, µαχαίρια, ξυράφια, πολύτιµοι λίθοι και άλλα.
Οι λάρνακες θεωρούνται µοναδικές σε σχέδια και διακόσµηση. Η ανασκαφή η οποία κατέληξε στο άνοιγµα των 13 τάφων άρχισε πριν 16 ηµέρες από ειδικό συνεργείο που αποτελείται από τους αρχαιολόγους κ. Μαρία Βλαζάκη και δίδα Σταυρούλα Μαρκουλάκη, πέντε ειδικευµένους τεχνίτες του Μουσείου Χανίων και δύο του Μουσείου Ρεθύµνου, µε επικεφαλής τον Έφορο Αρχαιοτήτων ∆υτ. Κρήτης κ. Γ. Τζεδάκη. Οι εργασίες θα συνεχισθούν µέχρι το Σάββατο.
Η ανασκαφή θα επαναληφθεί τον ερχόµενο χρόνο, γιατί πιστεύεται ότι στην περιοχή πρέπει να υπάρχουν ακόµη αρκετοί τάφοι.
ΠΩΣ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΝΕΚΡΟΥΠΟΛΗ
Πρίν 15 χρόνια ένα παιδί από το διπλανό χωριό Σαµατά, ο Ανδρέας Βούρβαχης, βρήκε ένα αγγείο που το είχε βγάλει ένας ασβός, που έφτιαχνε τη φωλιά του µέσα στη γη. Το πήρε και το πήγε στο δάσκαλο, ο οποίος ενηµέρωσε την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία άρχισε τις ανασκαφές».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα