Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

1979: Αεροπειρατεία πάνω από τα Χανιά

» Ειδήσεις από το παρελθόν, όπως παρουσιάστηκαν μέσα από τις σελίδες των “Χ.ν.”

Αύγουστος του 1979 και πάνω από τα Χανιά, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ στο φύλλο της 25ης /8 εκείνου του έτους, λαμβάνει χώρα αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των Λιβυκών αερογραμμών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής «Αεροπλάνο των Λιβυκών αερογραμμών ένα «Μπόιγκ 727» με 89 επιβάτες και εννεαμελές πλήρωμα, ζήτησε χθές στις 11 το πρωί να προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο Ακρωτηρίου γιατί όπως είπε ο πιλότος του «στ’ αεροπλάνο έγινε αεροπειρατεία».

Οι αρχές του αεροδρομίου δεν επέτρεψαν στον πιλότο να προσγειωθεί κι έτσι αυτός αναγκάσθηκε να οδηγήσει το αεροπλάνο στην Κύπρο και να το προσγειώσει τελικά στο αεροδρόμιο της Λάρνακας».

Όπως διαβάζουμε στη συνέχεια «Στο μεταξύ στο αεροδρόμιο Σούδας είχε μεταβεί ο Νομάρχης Χανίων κ. Χαραλαμπόπουλος για να συντονίσει τις ενέργειες προς αποφυγή προσγειώσεως του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο.

Εξάλλου, από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, μόλις έγινε γνωστή ή αεροπειρατεία διατάχθηκαν όλα τ’ αεροδρόμια της χώρας να τεθούν «εκτός ενεργείς».

Παράλληλα διατάχθησαν οι αρχές του αεροδρομίου Σούδας να ειδοποιήσουν τον πιλότο ότι είναι αδύνατο να προσγειωθεί εδώ και ότι στους διαδρόμους του αεροδρομίου έχουν τοποθετηθεί αυτοκίνητα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής -και όπως είναι λογικό- η τοπική κοινωνία είχε αναστατωθεί στο άκουσμα της είδησης που γρήγορα είχε γίνει γνωστή. Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ ότι «η είδηση διά την αεροπειρατεία έγινε γρήγορα γνωστή στην πόλη μας χωρίς να είναι γνωστό σε ποια αεροπορική εταιρεία άνηκε το αεροπλάνο.

Παρά πολλοί Χανιώτες τηλεφώνησαν στα “Χ.Ν.” ζητώντας πληροφορίες γιατί οι αρχικές φήμες έλεγαν ότι η αεροπειρατεία σημειώθηκε σε αεροπλάνο της «Ολυμπιακής».

Τελικά, το αεροπλάνο προσγειώθηκε στις 12 το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας».

Οσον αφορά τον αεροπειρατή αλλά και την εξέλιξη της αεροπειρατείας πληροφορούμαστε ότι «Ο αεροπειρατής Μωχάμεντ Ατμούνα φοιτητής 22 χρόνων αμέσως μετά την προσγείωση του αεροπλάνου στη Λάρνακα παραδόθηκε στις Κυπριακές αρχές.

«Ηθελα να φύγω από τη Λιβύη και γι’ αυτό έκανα την αεροπειρατεία» δήλωσε στους δημοσιογράφους. Στο μεταξύ οι 59 επιβάτες του αεροσκάφους, που εκτελούσε πτήση από τη Βεγγάζη στη Φρανγκφούρτη, και το ενννεαμελές πλήρωμα βγήκαν από το αεροσκάφος και ξεκουράστηκαν στο κτήριο επιβατών του αεροδρομίου Λαρνακος. Μεταξύ τους, περιλαμβάνονται Φινλανδοί, Γερμανοί, Ιταλοί, Τυνήσιοι, Γιουγκοσλάβοι, Κορεάτες και Λίβυοι.

Το πλήρωμα αποτελείται από έξη Λιβανούς και τρεις γυναίκες αεροσυνοδούς από την Μάλτα.

Το αεροσκάφος, αφού ανεφοδιάστηκε, αναχώρησε είς τις 3.30 μ.μ. επιστρέφοντας στην Λιβύη.

Ο πρόεδρος των Λιβυκών αερογραμμών και η πρεσβεία της Λιβύης στην Λευκωσία, με τις οποίες το υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων ευρίσκοντο σε συνεχή επαφή, σχετικά με την όλη υπόθεση, εξέφρασαν προς την Κυπριακή κυβέρνηση θερμές ευχαριστίες για το ενδιαφέρον και τον τρόπο χειρισμού του όλου θέματος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα