Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

1979: Δοκιμαστική καλλιέργεια του φυτού «χοχόμπα» στην Κρήτη

Πίσω στο 1979 και συγκεκριμένα στο φύλλο της εφημερίδας της 9ης Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους και όπως διαβάζουμε στα Χανιά ξεκινά η δοκιμαστική καλλιέργεια του φυτού jojoba. Ενός βοτάνου που πλέον γνωρίζουμε ότι το έλαιο του έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ της εποχής «στα πλαίσια του προγράμματος Επιστημονικής Ερεύνης και τεχνολογίας που χρηματοδοτεί η αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Συντονισμού το Κέντρο Γεωργικής Ερεύνης Κρήτης και Νήσων παρέλαβε 18 χιλιόγραμμα σπόρων του φυτούν Χοχόμπα που απέστειλε ο καθηγητής του Παν)μιου ΡΙΒΕΡΣΙ ΝΤΙ των ΗΠΑ, κ. Δημήτριος Γερμανάς, προκειμένου να δημιουργήσει πειραματικές φυτείες στην Κρήτη σύμφωνα με το πρόγραμμα ερεύνης των δυνατοτήτων καλλιέργειας του φυτού στη χώρα μας.

Το φυτό που έχει επιστημονικό όνομα Σιμμόντσια Κίνενσις, παρουσιάζει τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον σε παγκόσμια κλίμακα επειδή από τους καρπούς του (σπόροι) βγαίνει ένα φυτικό λάδι με πλήθος βιομηχανικών εφαρμογών».

Στη συνέχεια διαβάζουμε ότι «οι σπόροι της χοχόμπα, που είναι αυτοφυές του Μεξικού, περιέχουν 50% λάδι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο ή υδρογονομένο σαν λιπαντικό μηχανών υψηλής πιέσεως και θερμοκρασίας, σαν πρώτη ύλη για την παρασκευή καλλυντικών κ.λπ.

Οι ιδιότητες αυτού του λαδιού έγιναν γνωστές πριν από 5 χρόνια και από τότε άρχισε ένα τεράστιο έργο δημιουργίας φυτειών χοχόμπα στην Καλιφόρνια, Ισραήλ, Ομμάν, Ινδία και Αυστραλία.

Υπεύθυνος για την επέκταση της καλλιέργειας και τον συντονισμό της έρευνας γύρω από το φυτό και το λάδι του έχει ορισθεί από κυβέρνηση των ΗΠΑ ο Ελληνας καθηγητής κ. Δ. Γερμανός, ο οποίος απέστειλε στο Κέντρο Γεωργικής Ερεύνης Κρήτης, ποσότητα σπόρων για δημιουργία φυτείων τόσο στην Κρήτη όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η οικονομική σημασία του φυτού γίνεται μεγαλύτερη από το γεγονός ότι μπορεί να αναπτυχθεί σε ξηρικά, αλατούχα και πετρώδη εδάφη σε υψόμετρο μέχρι 1500 μέτρα»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα