Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

1979: Επιδόθηκε το “Νόμπελ” στον Ελύτη

11 Δεκεμβρίου του 1979 και στο φύλλο της εφημερίδας εκείνης της ημέρας φιλοξενείται ρεπορτάζ για την απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Οδυσσέα Ελύτη.

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εποχής «Η επίδοση του επάθλου του βραβείου Νόμπελ για την λογοτεχνία στον Ελληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη έγινε χθες, κατά τη διάρκεια επιβλητικής τελετής από τον βασιλέα Κάρολο ΙΣΤ’ Γουσταύο της Σουηδίας.

Η τελετή αυτή διοργανώνεται εκ παραδόσεως στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου, το 1896 του ιδρυτού του βραβείου Αλφρεντ Νόμπελ στο Μέγαρο συναυλιών της Σουηδικής πρωτεύουσας. Η αίθουσα είχε στολιστεί με άνθη με την φροντίδα των δημοτικών αρχών της πόλεως Σαν Ρέμο όπου ο εφευρέτης της δυναμίτιδας πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Κατά την ίδια τελετή δόθηκαν επίσης τα έπαθλα στους άλλους εννέα τιμηθέντες με τα διάφορα βραβεία Νόμπελ, της φυσικής, της χημείας, της ιατρικής και της πολιτικής οικονομίας, παρουσία των μελών της βασιλικής οικογένειας, του Σουηδού πρωθυπουργού κ. Φαιλντίν και 1.700 προσκεκλημένων.

Ταυτόχρονα, στο Οσλο επιδόθηκε το έπαθλο του Νόμπελ της ειρήνης στην αδελφή Θηρεσία.
Η επίδοση των επιταγών με το χρηματικό έπαθλο που φέτος έφθασε σε 800.000 κορώνες (περίπου 7 εκατ. Δρχ) θα γίνει σήμερα κατά τη διάρκεια λιγότερο επιβλητικής τελετής στην έδρα του ιδρύματος Νόμπελ.

Το βραβείο Λογοτεχνίας δόθηκε στον Ελύτη για το σύνολο του ποιητικού του έργου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα