Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

1979: Ερευνες για τα αίτια που εξαφανίζουν τα ψάρια στον Κόλπο Κισάμου

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράζονταν στον κόλπο της Κισσάμου πριν από 42 χρόνια και όπως διαβάζουμε στο φύλλο της εφημερίδας της 25ης Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους στην περιοχή είχαν ξεκινήσει μεγάλες έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της καταστροφής.

Σύφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής «Μεγάλες έρευνες άρχισαν στον κόλπο Κισάμου, από καθηγητή της ιχθυολογίας και ομάδα βατραχανθρώπων, με σκοπό να διαπιστωθεί η αιτία που κατά χιλιάδες θανατώνει τα ψάρια της περιοχής.

Η ομάδα του βατραχανθρώπων θα κάνει υποβρύχιες έρευνες για τυχόν ύπαρξη τοξικών ουσιών στο βυθό της θάλασσας. Συγκεκριμένα από τη Νομαρχία ανακοινώθηκε ότι:

«Σχετικά με το πρόβλημα των ψαριών στη θαλάσσια περιοχή της Κισσάμου, από τη Νομαρχία Χανίων ανακοινώθηκε ότι ύστερα από προσωπικές ενέργειες του Νομάρχου κ. Γ. Χαραλαμπόπουλου έφθασε στα Χανιά ειδικός ιχθυολόγος για να μελετήσει το φαινόμενο.
Επειδή οι μέχρι τώρα έρευνες δεν διευκρίνησαν τα αίτια που προσέβαλαν τα ψάρια, ο κ. Νομάρχης εζήτησε και επέτυχε την εκ μέρους του υπουργείου Γεωργίας αποστολή του καθηγητού της Ιχθυολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεράσιμου Πνευματικάτου. Ο κ. Πνευματικάτος θα παραμείνει στο Καστέλλι για μερικές μέρες προκειμένου να μελετήσει το φαινόμενα και να ενεργήσει επιτόπιες εργαστηριακές εξετάσεις με ειδικό επιστημονικό συνεργείο επικεφαλής του οποίου θα είναι υφηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Ηλίας Κιλικίδης. Παράλληλα ο κ. Νομάρχης εζήτησε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας την επάνδρωση του Λιμενικού Σταθμού Κισάμου για καλλίτερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της περιοχής καθώς και την αποστολή ειδικής ομάδος βατραχανθρώπων του Λιμενικού Σώματος για υποβρύχια έρευνα της περιοχής Κισάμου για τυχόν ύπαρξη τοξικών ουσιών στο βυθό της θάλασσας.

Για το συντονισμό των ενεργειών ο κ. Νομάρχης συνοδευόμενος από τον καθηγητή κ. Πνευματικάτο τον διευθύνων της Κτηνιατρικής κ. Τσιπουράκη, τον Λιμενάρχη κ. Παΐζη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες πήγε χθές το πρωί στο Καστέλλι.

Κατά την εκεί παραμονή του ο κ. Νομάρχης συναντήθηκε και με τους επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής και συζήτησε μαζί τους το όλο θέμα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα