Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1979: Εξαγγέλθηκαν τα µέτρα προστασίας του ελαιολάδου

7 Νοεµβρίου 1979 και στο φύλλο της εφηµερίδας εκείνης της ηµέρας, διαβάζουµε για τα µέτρα που είχαν εξαγγελθεί για την προστασία του ελαιολάδου.
∆ιαβάζουµε στο ρεπορτάζ της εποχής «Τιµές που κλιµακώνονται ανάλογα µε την ποιότητα από 95 µέχρι 80,50 δρχ το κιλό και απεριόριστη συγκέντρωση του ελαιολάδου αποφάσισε η κυβέρνηση για την προστασία του προϊόντος νέας εσοδείας, εδήλωσε χθες ο υπουργός Γεωργίας κ. Γιάννης Μπούτας.
Ο κ. Υπουργός υπογράµµισε ότι το χαρακτηριστικό στοιχείο των τιµών είναι ότι καθιερώνεται ένα άνοιγµα υπέρ του ελαιολάδου των υψηλοτέρων ποιοτήτων.
Ειδικότερα τα µέτρα προστασίας του ελαιολάδου συνιστάνται στα εξής:
– ∆ιενέργεια απεριορίστης συγκεντρώσεως ελαιολάδου.
Οι παραγωγοί θα παραδίδουν οποιαδήποτε ποσότητα επιθυµούν στην ελαιουργική και τις εντολοδόχους ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισµών µέσω των οποίων θα γίνεται η συγκέντρωση.
– Τιµές συγκεντρώσεως για βρώσιµα ελαιόλαδα: Με οξύτητα 1% δρχ. 92, µε οξύτητα 1,5% δρχ 89,5 µε οξύτητα 3% δρχ 84,50 µε οξύτητα 4% δρχ 82,50 και οξύτητα 5% δρχ 80,50 το κιλό.
Οι τιµές για τα βιοµηχανοποιήσιµα ελαιόλαδα ορίζεται σε 81,50 δρχ οξύτητας 1% και 78 δρχ µε οξύτητα 8%. Για τους ενδιάµεσους βαθµούς οξύτητας θα γίνει ανάλογη κλιµάκωση των τιµών.
Για τα βιοµηχανοποιήσιµα ελαιόλαδα µε οξύτητα πάνω από 8% µέχρι 12% οι τιµές θα µειώνονται κατά 1,6% δρχ.
Για κάθε επιπλέον βαθµό οξύτητας µε βάση τιµή 74 δρχ για ελαιόλαδο οξύτητας 12 βαθµών.
– ∆ικαίωµα παραδόσεως ελαιολάδου στην κρατική συγκέντρωση θα έχουν:
α) Ολοι οι καλλιεργητές και οι ενοικιαστές για το σύνολο της παραγωγής τους, καθώς και οι µόρτιτες για το ελαιόλαδο που τους ανήκει.
β) Τα Συνεταιρικά και ιδιωτικά ελαιουργεία για το ελαιόλαδο που προέρχεται από εκθλιπτικά δικαιώµατα περιόδου 79-80.
γ) Τα νοµικά πρόσωπα ∆ηµοσίου δικαίου, τα Μοναστήρια, οι Μητροπόλεις και τα ευαγή ιδρύµατα για το ελαιόλαδο περιόδου 79-80 που προέρχονται από ελαιοκτήµατα της ιδιοκτησίας τους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα