Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

1979: Εξαγγέλθηκαν τα μέτρα προστασίας του ελαιολάδου

Σήμερα γυρνάμε πίσω στο 1979 και συγκεκριμένα στις 7 Νοεμβρίου 1979 και διαβάζουμε για τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί για την προστασία του ελαιολάδου.
Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εποχής «Τιμές που κλιμακώνονται ανάλογα με την ποιότητα από 95 μέχρι 80,50 δρχ το κιλό και απεριόριστη συγκέντρωση του ελαιολάδου αποφάσισε η κυβέρνηση για την προστασία του προϊόντος νέας εσοδείας, εδήλωσε χθες ο υπουργός Γεωργίας κ. Γιάννης Μπούτας.
Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι το χαρακτηριστικό στοιχείο των τιμών είναι ότι καθιερώνεται ένα άνοιγμα υπέρ του ελαιολάδου των υψηλοτέρων ποιοτήτων.
Ειδικότερα τα μέτρα προστασίας του ελαιολάδου συνιστάνται στα εξής:
– Διενέργεια απεριορίστης συγκεντρώσεως ελαιολάδου
Οι παραγωγοί θα παραδίδουν οποιαδήποτε ποσότητα επιθυμούν στην ελαιουργική και τις εντολοδόχους ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών μέσω των οποίων θα γίνεται η συγκέντρωση.
– Τιμές συγκεντρώσεως για βρώσιμα ελαιόλαδα: Με οξύτητα 1% δρχ. 92, με οξύτητα 1,5% δρχ 89,5 με οξύτητα 3% δρχ 84,50 με οξύτητα 4% δρχ 82,50 και οξύτητα 5% δρχ 80,50 το κιλό.
Οι τιμές για τα βιομηχανοποιήσιμα ελαιόλαδα ορίζεται σε 81,50 δρχ οξύτητας 1% και 78 δρχ με οξύτητα 8%. Για τους ενδιάμεσους βαθμούς οξύτητας θα γίνει ανάλογη κλιμάκωση των τιμών.
Για τα βιομηχανοποιήσιμα ελαιόλαδα με οξύτητα πάνω από 8% μέχρι 12% οι τιμές θα μειώνονται κατά 1,6% δρχ. Για κάθε επιπλέον βαθμό οξύτητας με βάση τιμή 74 δρχ για ελαιόλαδο οξύτητας 12 βαθμών.
– Δικαίωμα παραδόσεως ελαιολάδου στην κρατική συγκέντρωση θα έχουν:
α) Ολοι οι καλλιεργητές και οι ενοικιαστές για το σύνολο της παραγωγής τους, καθώς και οι μόρτιτες για το ελαιόλαδο που τους ανήκει.
β) Τα Συνεταιρικά και ιδιωτικά ελαιουργεία για το ελαιόλαδο που προέρχεται από εκθλιπτικά δικαιώματα περιόδου 79-80.
γ) Τα νομικά πρόσωπα Δημοσίου δικαίου, τα Μοναστήρια, οι Μητροπόλεις και τα ευαγή ιδρύματα για το ελαιόλαδο περιόδου 79-80 που προέρχονται από ελαιοκτήματα της ιδιοκτησίας τους»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα