Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

1979: Φαράγγι Σαμαριάς: Η Ευρώπη το ανακήρυξε μνημείο της

» Ειδήσεις από το παρελθόν, όπως παρουσιάστηκαν μέσα από τις σελίδες των “Χ.ν.”

Σεπτέμβριος του 1979 και στο πρωτοσέλιδο της 21ης/9 διαβάζουμε μία σπουδαία είδηση που αφορά στο φαράγγι της Σαμαριάς.

Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ αναφέρεται στην ανακήρυξη του Φαραγγιού της Σαμαριάς ως μνημείο της Ευρώπης.

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εποχής «Το φαράγγι της Σαμαριάς κηρύχθηκε διατηρητέα περιοχή και “μνημείο της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς” και έλαβε το “Ευρωπαϊκό Δίπλωμα”, Πρώτης Τάξεως, από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Παράλληλα, υπεγράφη προχθές το βράδι ή σύμβαση του Συμβούλιου της Ευρώπης για την προστασία της ευρωπαϊκής χλωρίδας και πανίδας καθώς και των φυσικών καταφυγίων, από 19 χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, καθώς επίσης και από την Κοινότητα.

Η ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία της άγριας ζωής προβλέπει τη λήψη μέτρων για την αποτροπή της εξαφανίσεως φυτών και ζώων καθώς και των φυσικών καταφυγίων τους, που απειλούνται με άμεση καταστροφή από την αλόγιστη χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων από τις κυβερνήσεις τις σύγχρονες κοινωνίες και τα άτομα.

Η προσχώρηση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή σύμβαση, προστασίας της άγριας ζωής, επιβάλλει την υποχρέωση σεβασμού των βιότοπων, των φυτών και των άγριων ζώων, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στα συνημμένα στη σύμβαση τρία παραρτήματα.

Στο άμεσο αποτέλεσμα της προσχωρήσεως στην ευρωπαϊκή σύμβαση, που πρέπει να επικυρωθεί από την Βουλή των Ελλήνων σε 3 μήνες είναι η προσαρμογή του επίδικου νομοσχεδίου κι εφόσον καταστεί νόμος «περί δασών», στο γράμμα και κυρίως στο πνεύμα της συμβάσεως, πράγμα που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να το πράξει, αργά η γρήγορα».

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «Το φαράγγι της Σαμαριάς έγινε γνωστό μόλις χθες, χαρακτηρίσθηκε από την επιτροπή υπουργών της Ευρώπης σε “μνημείο Ευρωπαϊκής κληρονομιάς” κι έλαβε το Ευρωπαϊκό δίπλωμα πρώτης τάξης που σημαίνει ότι η περιοχή κηρύσσεται απαραβίαστη από κάθε προσβολή και θεωρείται απολύτου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Το φαράγγι, συγκαταλέγεται μεταξύ των λίγων φυσικών πάρκων της Ευρώπης, που θα τύχουν ιδιαιτέρας φροντίδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κηρύσσοντας χθες την έναρξη της τρίτης συνόδου, για τη «συμβατικότητα» μεταξύ αγροτικής εκμεταλλεύσεως και προστασίας του περιβάλλοντος ο πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας κ. Χάνς Χήρλιμαν, υποστήριξε ότι, η διατήρηση του περιβάλλοντος και η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι ανταγωνιστικές αλλά συμπληρωματικές πράγμα το οποίον αποτελεί επιδίωξη της οικονομικής πολιτικής σε χώρες με φιλελεύθερο οικονομικό σύστημα»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα