Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

1979: Η έκθεση του ελληνικού σπιτιού στα Χανιά

Ιούνιος του 1979 και όπως διαβάζουμε στο φύλλο της 10ης/6ου στα Χανιά θα διοργανωνόταν μία πρωτότυπη έκθεση που αφορούσε στα παραδοσιακά ελληνικά σπίτια.

Όπως διαβάζουμε στο κείμενο της εποχής μεταξύ άλλων: «Εγκαινιάστηκε προχθές κι εδώ, η έκθεση του παραδοσιακού ελληνικού σπιτιού. Μιά αξιόλογη συλλογή από σχέδια και μακέτες που έχουν επεξεργαστεί οι αρχιτέκτονες του υπουργείου Δημ. Εργων, με αντιπροσωπευτικούς τύπους σπιτιών απ’ όλη σχεδόν την Ελλάδα, εκτίθενται στην αίθουσα του Δήμου και περιμένει το κοινό να δει, να διαλέξει και να τα συγκρίνει με τα μπετονένια κουτιά που έχουν αρχίσει να φυτρώνουν και στην ύπαιθρο.
Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η έκθεση, θα μπορούσαμε να πούμε πώς είναι… συγκινητικό. Κι ένας ανίδεος καταλαβαίνει αμέσως, πόσο δένουν με το περιβάλλον οι κατοικίες αυτές που είναι ‘‘σπίτια’’ μόλη τη σημασία της λέξεως.
Το κόκκινο κεραμίδι της Ηπειρωτικής Ελλάδας, το κατάλευκο χαγιάτι της νησιωτικής, το πυθάρι στη καμινάδα του σπιτιού της Κρήτης δείχνουν πόσο λειτουργούν μέσα στο χώρο αυτά τα σπίτια τα βαμμένα με τα χρώματα της γης και της θάλασσας πόσο ταιριάζουν με τη ψυχή μας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα