21 Ιουλίου 1979 και όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της εποχής για την πληρότητα των ξενοδοχείων στην Περιφέρεια της Κρήτης. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής από τον ΕΟΤ είχαν επιβληθεί πρόστιμα 200.00 ευρώ σε 14 ξενοδοχεία του νησιού μας για παραβάσεις.
Αναφέρει το ρεπορτάζ της εποχής «Ο Γενικός Γραμματεύς του ΕΟΤ κ. Π. Λαμπριάς έκανε χθές την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τις ανακριβείς φήμες που κυκλοφορούν σε χώρες του εξωτερικού (κυρίως στην Αγγλία και την Γερμανία) ότι οι διπλοκρατήσεις δωματίων σε ξενοδοχεία έχουν πάρει μεγάλη έκταση στην Κέρκυρα, την Κρήτη και την Ρόδο:
«Ανακριβή είναι τα υποστηριζόμενα από ωρισμένους στην Αγγλία και την Γερμανία ότι «οι διπλοκρατήσεις δωματίων σε ξενοδοχεία της Κρήτης, της Ρόδου και της Κέρκυρας έχουν πάρει μεγάλη έκταση και ότι ειδικά στην Κέρκυρα έφθασαν το 100% των κρατήσεων».
«Το αληθές είναι ότι υπέρκρατήσεις έχουν γίνει από ελάχιστα, συγκριτικώς, ξενοδοχεία, εξαιτίας κυρίως, του γεγονότος ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν δέχονται να ασφαλίσουν τις κρατήσεις τους, είτε με προκαταβολή, είτε με κοινή εγγύηση συμβολαίων, όπως τους επρότειναν.
Ο ΕΟΤ και οι ξενοδόχοι στην περυσινή σύσκεψη με την διεθνή ομοσπονδία των ΤΟΥΡ – ΟΠΕΡΕΪΤΟΡΣ. Δεν αναφέρθηκε δε, πρέπει να σημειωθεί, περίπτωση πελάτη που έμεινε εκτός ξενοδοχείου. Σε ωρισμένες περιπτώσεις απλώς οι πελάτες μετεφέρθησαν για μιά ή δύο ημέρες σε ξενοδοχείο της ίδιας ή υψηλότερης κατηγορίας από αυτή που είχαν κλείσει όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς.
«Η ευχέρεια που δίδεται στους ξενοδόχους, βάσει τών κειμένων διατάξεων να ακυρώνουν τις κρατήσεις 21 μέρες ενωρίτερα ασκείται με ωρισμένες προϋποθέσεις. Βασικότερη από αυτές είναι ή μή τήρηση των όρων των συμβάσεων από την πλευρά των ΤΟΥΡ – ΟΠΕΡΕΪΤΟΡΣ σχετικά με το μίνιμουμ πληρότητος που έχουν αναλάβει την υποχρέωση να καλύψουν τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
Παρά ταύτα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις τουριστικές χώρες, παρουσιάζονται πράγματι, περιπτώσεις ξενοδόχων που δεν τηρούν τα υπεσχημένα. Ευθύς όμως ως επισημανθούν -βασικά κατόπιν καταγγελιών- οι περιπτώσεις αυτές, ο ΕΟΤ επιβάλλει τις ανώτερες προβλεπόμενες από το το νόμο χρηματικές ποιμές. Όταν υπάρξουν δε υποτροπές, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον Γ. Γραμματέα του ΕΟΤ να υποβιβάσει, με απόφαση του, τα ξενοδοχεία που παραβαίνουν τούς κανονισμούς, σε κατώτερη κατηγορία ή και να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας τους».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λαμπριάς είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί πρόστιμα 200.000 δρχ σε 14 ξενοδοχεία της Κρήτης, 6 της Κέρκυρας και 4 της Ρόδου».