Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1979: Η πληρότητα των ξενοδοχείων της Κρήτης

Ιούλιος του 1979 και στο φύλλο της 21ης/7ου εκείνου του έτους φιλοξενείται δήλωση του τότε Γ.Γ. ΕΟΤ, σχετικά με διπλοκρατήσεις σε ξενοδοχεία της Κρήτης.
Διαβάζουμε σχετικά «Ο Γενικός Γραμματεύς τοῦ ΕΟΚ κ. Π. Λαμπρίας έκανε χθὲς τὴν ἀκόλουθη δήλωση μὲ ἀφορμὴ τῆς ἀνακριβεῖς φῆμες που κυκλοφορούν σε χώρες τοῦ ἐξωτερικού (κυρίως στην Αγγλία και την Γερμανία) ὅτι οἱ διπλοκρατήσεις δωματίων σε ξενοδοχεία έχουν πάρει μεγάλη έκταση στην Κέρκυρα, την Κρήτη καὶ τὴν Ρόδο:
Ανακριβή εἶναι τὰ ὑποστηριζόμενα από ὡρισμένους στην Αγγλία καὶ τὴν Γερμανία ότι οί διπλοκρατήσεις δωματίων σε ξενοδοχεία της Κρήτης, της Ρόδου και της Κέρκυρας έχουν πάρει μεγάλη έκταση και ότι στην ειδικά Κέρκυρα έφθασαν το 100% των κρατήσεων.
Τό ἀληθὲς εἶναι ὅτι ὑπερκρατήσεις έχουν γίνει απο ελάχιστα, συγκριτικώς, ξένοδοχεία, εξαιτίας, κυρίως, του γεγονότος ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν δέχονται να ἀσφαλίσουν τις κρατήσεις τους, είτε με προκαταβολή. εἴτε με κοινή εγγύηση συμβολαίων, όπως τους επρότειναν EOT και οι ξενοδόχοι στην περυσινή σύσκεψη με την διεθνή ομοσπονδία των TOYP ΟΠΕΡΕΙΤΟΡΣ. Δεν αναφέρθηκε δε, πρέπει να σημειωθεί περίπτωση πελάτη που έμεινε εκτός ξενοδοχείου. Σε ορισμένες περιπτώσεις απλώς οι πελάτες μετεφέρθησαν για μια ή δυο ή μερες σε ξενοδοχείο της ίδιας ή υψηλότερης κατηγορίας ἀπό αυτή που είχαν κλείσει όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς. Η ευχέρεια που δίδεται στους ξενοδόχους, βάσει των κειμένων διατάξεων να ακυρώνουν τις κρατήσεις 21 μέρες ενωρίτερα ἀσκεῖται με ώρισμενες προϋποθέσεις. Βασικότερη ἀπό αὐτές εἶναι ἡ μὴ τὴρηση τῶν ὅρων των συμβάσεων από την πλευρά των ΤΟΡ ΟΠΕΡΕΙ ΤΟΥΣ σχετικά με το μίνιμουμ πληρότητας ποὺ ἔχουν ἀναλάβει την υποχρέωση να καλύψουν τους μηνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιου.
Παρά ταύτα, όπως άλλωστε συμβαίνει σὲ ὅλες τις τουριστικές χώρες, παρουσιάζονται πράγματι, περιπτώσεις ξενοδόχων που δεν τηρούν τα υπεσχημένα. Ευθύς όμως ως επισημανθούν -βασικά κατόπιν καταγγελιών- οι περιπτώσεις αυτές, ο ΕΟΤ επιβάλλει τις ανώτερες προβλεπόμενες ἀπὸ τὸ νόμο χρηματικές ποινές. Όταν υπάρξουν δε υποτροπές, ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον Γ. Γραμματέα του ΕΟΤ να υποβιβάσει, μὲ ἀπόφασή του, τα ξενοδοχεία που παραβαίνουν τους κανονισμούς, σε κατώτερη κατηγορία ή και να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας τους.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ὁ κ. Λαμπρίας είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί πρόστιμα 200.000 δρχ σε 14 ξενοδοχεία της Κρήτης 6 της Κέρκυρας και 4 της Ρόδου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα