Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

1979: Καταργείται το προγαμιαίο πιστοποιητικό ιατρικής εξετάσεως

Εσείς γνωρίζατε ότι μέχρι και το 1979, ήταν υποχρεωτικό το προγαμιαίο πιστοποιητικό Ιατρικής εξετάσεως;

Όπως διαβάζουμε στο φύλλο της 9ης Αυγούστου εκείνου του έτους «Με νομοσχέδιο του υπουργ. Κοινών. Υπηρεσιών καταργείται προγαμιαίο πιστοποιητικό Ιατρικής εξετάσεως και καθιερώνεται η ενημέρωση των μελλόνυμφων η έγγαμων σε θέματα γενετικής οικογενειακού προγραμματισμού.

Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο ορίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τα υπεύθυνα Υγειονομικά όργανα κρατικά ή μη σε θέματα γενετικής και οικογενειακού προγραμματισμού και σε ωρισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητούν ιατρικό και εργαστηριακό έλεγχο από τα ειδικά εργαστήρια ή κέντρα».

Στην συνέχεια του ρεπορτάζ της εποχής διαβάζουμε ότι «Τα αποτελέσματα της ιατρικής εξετάσεως των μελλονύμφων ή έγγαμων, θα γνωστοποιούνται μόνο στον εξεταζόμενο, σε περίπτωση δε παρεμβάσεως απορρήτου θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Περαιτέρω ορίζεται ότι όπου υπάρχουν ενδείξεις κλινικές ή εργαστηριακές για την παρουσία γενετικών ή άλλων νόσων, με δυσμενείς επιπτώσεις για τους απογόνους, οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να παραπέμπονται στα προβλεπόμενα ειδικά κέντρα για καθοδήγηση και πρόληψη.

Στο υπουργείο Κοιν. Υπηρεσιών συνιστάται 5μελής γνωμοδοτική επιτροπή σε θέματα γενετικής και οικογενειακού προγραμματισμού.

Επίσης, αρμοδιότητα του κέντρου σταθμών και υπηρεσιών αιμοδοσίας μπορεί να υπαχθή με απόφαση του υπουργού Κοιν. Υπηρεσιών ο έλεγχος των συγγενών και αιμολυντικών αναιμιών»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα