Σάββατο, 24 Αυγούστου, 2024

1979: Με οινόπνευµα θα κινούνται τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα;

Για το ενδεχόµενο της αντικατάστασης της βενζίνης από οινόπνευµα στα αυτοκίνητα, διαβάζουµε στο φύλλο της 9ης Αυγούστου του 1979 .
Αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ της εποχής «Η παραγωγή της απόλυτης αλκόολης (οινόπνευµα) και η πρόσµιξή της µε βενζίνη ήταν το αντικείµενο συσκέψεως που έγινε στο Γενικό Χηµείο του Κράτους, υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονοµικών κ. Παναγ. Μποκοβού. Ελαβαν µέρος υπηρεσιακοί παράγοντες του Γενικού Χηµείου και οινοπνευµατοποιοί από όλη τη χώρα». Στην συνέχεια του ρεπορτάζ διαβάζουµε ότι «στη σύσκεψη συζητήθηκε η δυνατότητα παραγωγής απόλυτης αλκοόλης για τη προσµίξη µε βενζίνη, η τεχνοοικονοµική εκµετάλλευσή της, η αναγκαίουσα ποσότητα Γεωργικών πρώτων υλών (ζαχαρότευτλα), ως και η χρησιµοποίηση εγχώριων πρώτων υλών (λιγνίτης) σε αντικατάσταση ισοδύναµης ποσότητας πετρελαίου, ως καυσίµου, για την παραγωγή της απόλυτης αλκοόλης από ζαχαρότευτλα.
Ο κ. Μποκοβός τόνισε ότι είναι εµφανής ή συναλλαγµατική ωφέλεια που θα προκύψει από ένα τέτοιο επιτυχές επιστηµονικό επίτευγµα, γιατί µε τις υπάρχουσες ήδη τεχνικές εγκαταστάσεις στην οινοπνευµατοποία, θα επιτευχθεί µία σηµαντική οικονοµία εισαγωγής υγρών καυσίµων και από την άλλη µεριά θα αυξηθεί το γεωργικό εισόδηµα των καλλιεργητών ζαχαροτεύτλων, οι οποίοι καίτοι έχουν την δυνατότητα παραγωγής µεγαλύτερων ποσοτήτων, δεν τους δίνεται ευχέρεια, επειδή δεν µπορούν να απορροφηθούν»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα