Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

1979: Με οινόπνευμα θα κινούνται τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα;

Εσείς γνωρίζατε ότι πριν 42 χρόνια στην Ελλάδα συζητούνταν να χρησιμοποιηθεί το οινόπνευμα ως… καύσιμο για τα αυτοκίνητα;

Όπως διαβάζουμε στο φύλλο της 9ης Αυγούστου του 1979 «Η παραγωγή της απόλυτης αλκόολης (οινόπνευμα) και η πρόσμιξή της με βενζίνη ήταν το αντικείμενο συσκέψεως που έγινε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Παναγ. Μποκοβού. Ελαβαν μέρος υπηρεσιακοί παράγοντες του Γενικού Χημείου και οινοπνευματοποιοί από όλη τη χώρα». Στη συνέχεια του ρεπορτάζ διαβάζουμε ότι «στη σύσκεψη συζητήθηκε η δυνατότητα παραγωγής απόλυτης αλκοόλης για τη προσμίξη με βενζίνη, η τεχνοοικονομική εκμετάλλευσή της, η αναγκαίουσα ποσότητα Γεωργικών πρώτων υλών (ζαχαρότευτλα), ως και η χρησιμοποίηση εγχώριων πρώτων υλών (λιγνίτης) σε αντικατάσταση ισοδύναμης ποσότητας πετρελαίου, ως καυσίμου, για την παραγωγή της απόλυτης αλκοόλης από ζαχαρότευτλα.

Ο κ. Μποκοβός τόνισε ότι είναι εμφανής ή συναλλαγματική ωφέλεια που θα προκύψει από ένα τέτοιο επιτυχές επιστημονικό επίτευγμα, γιατί με τις υπάρχουσες ήδη τεχνικές εγκαταστάσεις στην οινοπνευματοποία, θα επιτευχθεί μία σημαντική οικονομία εισαγωγής υγρών καυσίμων και από την άλλη μεριά θα αυξηθεί το γεωργικό εισόδημα των καλλιεργητών ζαχαροτεύτλων, οι οποίοι καίτοι έχουν την δυνατότητα παραγωγής μεγαλύτερων ποσοτήτων, δεν τους δίνεται ευχέρεια, επειδή δεν μπορούν να απορροφηθούν»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα